Verbind je met ons

HomeWielrennen

Britse dominantie in de Tour is voorbij na Colombiaanse remontada

Van Rijsel tot Marseille en alles wat er tussen hangt. Héél Frankrijk droomde ervan om Julian Alaphilippe met het geel over de Champs-Élysées te zien rijden. Hij moest de eerste Fransman worden sinds Bernard Hinault in 1985 die de Tour zou winnen.

De 19e etappe tussen Saint-Jean-de-Maurienne en de Col de l’Iseran was er net te veel aan voor de 27-jarige renner. De apocalyptische beelden in de afdaling van de Iseran deden de machtswissel tussen Alaphilippe, veertien dagen in het geel, en Egan Bernal er net dat tikkeltje spectaculairder uitzien. Het meest symbolische kiekje van de Tour moest dan nog komen. Op 73 kilometer van de eindmeet in Parijs mochten de Colombianen Egan Bernal, Rigoberto Urán, Nairo Quintana en Sergio Henao aan kop van het peloton rijden om hun greep op de Tour van 2019 op foto vast te leggen. Even later maakte Bernal officieel een einde aan de Britse dominantie in Frankrijk.

Met drie onvergetelijke etappes op Belgische bodem en de ritoverwinningen van Dylan Teuns, Thomas De Gendt en Wout Van Aert kleurden vooral de eerste tien dagen van de Tour zwart-geel-rood. En wat te zeggen van de prestaties van Xandro Meurisse en Laurens De Plus die bij hun eerste deelname respectievelijk 21e en 23e eindigden in het algemene klassement? De Plus, die op iets meer dan een uur van Bernal strandde, legde ook beslag op de vierde plek in de strijd om de witte trui.

Ook het vermelden waard: de ereplaatsen voor Tim Wellens (3e in het bergklassement), Jasper Stuyven (7e in het puntenklassement) en Greg Van Avermaet (8e in het puntenklassement). Had Alaphilippe met zijn team Deceuninck-Quick Step de Tour gewonnen, dan zou er echt sprake zijn geweest van een Belgische hold-up.

Must See

More in Wielrennen