Verbind je met ons

HomeJupiler Pro League

Afvalrace tussen vier ploegen

Het moet al heel raar lopen mocht de Jupiler Pro League niet uitdraaien op een afvallingskoers tussen Anderlecht, Club Brugge, Genk en Standard.

Genk grossierde in miljoenentransfers – denk maar aan Theo Bongonda, Ianis Hagi, Benjamin Nygren en Stephen Odey – maar de Limburgers slagen er na een titel nooit in om te bevestigen. Het is maar de vraag of de nieuwe trainer Felice Mazzu die kwalijke traditie kan doorbreken.

Club Brugge gaat op zoek naar een derde titel in vijf seizoen en in Luik is het geloof in een eerste titel in 11 jaar bijzonder groot. Michel Preud’homme is immers een notoire prijzenpakker in zijn tweede seizoen bij dezelfde club.

De uitgesproken ambities van titelpretendenten Genk, Club Brugge en Standard staat in schril contract met de nederigheid van Anderlecht de voorbije weken. In theorie moet een Belgische ploeg die Vincent Kompany en Samir Nasri kan opstellen, altijd meedoen voor de titel. Maar is dat wel realistisch na een snertseizoen waarin de Brusselaars ternauwernood aan play-off 2 ontsnapten en daarna helemaal door de mand vielen tegen Genk en co? Als er een man de grootste razzia uit de recente Belgische voetbalgeschiedenis kan opzetten dan is het wel Vince the prince.

Onrustwekkende prognoses

Gent liet zich in juni en juli gelden met toptransfers als die van Michael Ngadeu, voor ruim 4,5 miljoen euro weggehaald bij Slavia Praag, Laurent Depoitre en de Zweedse routinier Mikael Lustig. Net onder de G5-ploegen moeten Antwerp, Zulte Waregem en STVV zich opnieuw kunnen manifesteren als the best of the rest.

Door het aanslepende matchfixing-dossier kon KV Mechelen pas laat in actie schieten op de transfermarkt. Malinwa haalde met Sheldon Bateau en Yannick Thoelen niet meteen ronkende namen naar het AFAS-stadion. maar het zijn jongens die de in en outs van de Belgische competitie kennen.

Ondanks een onverwachte twaalfde plaats vorig seizoen en knappe transfers als Menno Koch (NAC Breda), Andreas Beck (Stuttgart), Ortwin De Wolf (Lokeren) en Leonardo Rocha (Lommel) is het afwachten of Eupen een zorgeloos seizoen kan draaien. Het grootste zorgenkind van de reeks wordt wellicht KV Oostende. De Kustboys zullen in de eerste match tegen Anderlecht de onrustwekkende prognoses moeten tegenspreken.

Nieuwe sensatie?

De top tien in het topschuttersklassement zal er in mei van volgend jaar wellicht helemaal anders uitzien dan vorig seizoen. Een paar jongens zijn naar het buitenland vertrokken (Hamdi Harbaoui, Daichi Kamada, Leandro Trossard), een deel staat op het punt om de grens over te steken (Mbwana Samatta, Victor Osimhen, Ivan Santini) en de rest zal misschien tijd nodig hebben om zich aan te passen aan een nieuwe omgeving (Felipe Avenatti, Theo Bongonda). Het wordt dus uitkijken wie straks Hamdi Harbaoui opvolgt als Gouden Stier. Nieuwkomer David Okereke deed het niet onaardig in zijn debuutmatch tegen Sporting Portugal en kan de nieuwe sensatie worden van de Jupiler League. Of komt het gevaar uit Luik waar Felipe Avenatti beter zal willen doen dat zijn vijftien stuks van vorig seizoen? Ook hier geldt: wait and see.

RSC Anderlecht wint de Jupiler Pro League @ 3.50
KAS Eupen degradeert naar 1B @ 4.00
David Okereke wint de Gouden Stier @ 5.00

*Met dank aan Masters of Betfirst voor de tips

** De aangegeven noteringen zijn indicatief en juridisch niet-bindend

Must See

More in Jupiler Pro League