Verbind je met ons

HomeWielrennen

Wie volgt Mathieu van der Poel op als winnaar in Valkenburg?

Julian Alaphilippe

Opvallend is dat de Amstel Gold Race dit seizoen de enige Nederlandse wedstrijd is op de WorldTour kalender. In 2020 vond er geen editie plaats van deze klassieker. We kunnen ook een ander parcours verwachten tegenover de editie van 2019. Dit jaar wordt het parcours ingekort van 260km naar slechts 216km.

Inkorting van parcours is van belang

De meest opmerkelijke verandering tegenover de editie van 2019 is ongetwijfeld het parcours. De start van de wedstrijd leidt niet meer naar de lokale rondes, dit jaar starten ze meteen rondom Valkenburg. Het parcours telt 12 lokale rondes van 16,9km en de laatste ronde is iets korter en telt 15,9km. Dit zorgt ervoor dat wedstrijd zo’n 50km korter is dan in het verleden. Dit zal ervoor zorgen dat meer renners nog in aanmerking komen voor de zege op het einde.

Geulhemmerberg, Bemelerberg en Cauberg

Aangezien het parcours gereden wordt op lokale rondes, is het van belang om de bepalende punten in de wedstrijd te kennen. De ronde telt 3 hellingen: de Geulhemmerberg, de Bemelerberg en de Cauberg. De renners krijgen in totaal 38 hellingen voorgeschoteld. In de laatste ronde ligt de laatste helling op 7km van de finish. Bij een aanval zal het moeilijk worden om dit vol te houden tot aan de finish.

Geen Mathieu van der Poel aan de start

De winnaar van 2019 zal zondag niet aan de start zijn van deze editie van de Amstel. Hij neemt een break in de periode na de Ronde van Vlaanderen. In 2019 zagen we van der Poel in de laatste kilometer een ongelofelijke remontada maken op een kleine kopgroep met onder meer Julian Alaphilippe. Hij ging erop en erover en won de wedstrijd op ongelofelijke wijze.

Wie zijn de favorieten?

Er zijn 3 vooruitgeschoven favorieten die zondag aanspraak maken op de overwinning. Wout Van Aert, Julian Alaphilippe en Tom Pidcock. Zij geven het hele voorjaar samen met Mathieu al kleur. Er zijn uiteraard ook enkele outsiders zoals: Matteo Trentin, Marc Hirschi, Jakob Fuglsang, Michael Matthews en Michael Valgren.

Wout Van Aert over zijn piek?

Afgelopen woensdag zorgde Wout Van Aert voor vuurwerk in de finale van de Brabantse Pijl, hij trok samen met Tom Pidcock en Matteo Trentin in de aanval. Ze reden samen naar de finish waar het eindigde in een sprint. De sprint leek op de sprint van de Ronde van Vlaanderen, waar Mathieu van der Poel in de sprint op kop aan ging maar moest gaan zitten waardoor Asgreen er nog over kwam. Hetzelfde gebeurde met Wout Van Aert in de Brabantse Pijl. Hij ging de sprint op kop aan, maar kon het niet houden tot aan de finish waardoor Tom Pidcock er nog over kwam. In de Ronde van Vlaanderen kwam Wout ook te kort in de finale. De vraag is of hij dit weekend het voorseizoen kan afsluiten met een overwinning in de Amstel.

Wat zijn de interessante weddenschappen?

Volgens betFIRST is Belg Wout Van Aert de grote favoriet, bij een overwinning van hem krijg je 4.50 keer je inzet bij betFIRST.

Opvallend want de renners krijgen toch meer dan 30 zware hellingen voorgeschoteld en Wout Van Aert moet toch een aantal kilo’s extra mee naar boven nemen. Daarom lijkt het interessanter om te kijken naar renners die iets lichter zijn zoals Julian Alaphilippe, dan krijg je maar liefst 7.50 keer je inzet bij betFIRST. Of misschien kan Tom Pidcock zoals in de Brabantse Pijl laten zien dat hij na een zware wedstrijd het ook kan afmaken in de sprint, dan krijg je een ongelofelijk hoge notering. 10.00 keer je inzet bij betFIRST.

Must See

More in Wielrennen