Verbind je met ons

HomeJupiler Pro League

Voorbeschouwing Jupiler Pro League 2023-2024: RSC Anderlecht

Anderlecht-Club Brugge

Voorbeschouwing Jupiler Pro League 2023-2024: RSC Anderlecht

Het is bijna zover! De start van de Jupiler Pro League 2023-2024. Op 28 juli trappen Union en Anderlecht het nieuwe seizoen officieel op gang.

Dit jaar zullen er terug zestien ploegen tijdens de reguliere competitie strijden om een plaats in de Champions’ play-offs. Daar is dit seizoen opnieuw plaats voor zes ploegen.

De nummers zeven tot twaalf zullen uitkomen in de Europe play-offs. Zij spelen uiteindelijk voor het laatste Europees ticket.

Nu alle clubs volop bezig zijn met de voorbereidingen en de grote lijnen uitgezet worden voor komend seizoen, blikken we alvast even vooruit naar de mogelijke titelkandidaten.

Deze keer is het de beurt aan Anderlecht

Online weddenschappen afsluiten of live wedden doe je bij betFIRST! De beste tips om te wedden op de Jupiler Pro League vind je hieronder.

Jackpot voor Anderlecht

Bij Anderlecht nemen ze afscheid van Bart Verbruggen. De Nederlander trekt naar de Premier League, meer bepaald naar Brighton & Hove Albion. Het vertrek van één van de grote sterkhouders van vorig seizoen zal een moeilijk gat worden om te vullen, maar Verbruggen laat wel een erg mooi geschenkje na. Met een transfersom van maar liefst 20 miljoen euro wint Anderlecht namelijk de jackpot.

CEO Jesper Fredberg is alvast erg tevreden met deze opvallende transfer: “Het is sportief een zwaar verlies, maar strategisch gezien is dit een uitstekende keuze”. Verbruggen gaat op deze manier de geschiedenis als duurste doelman ooit die vertrekt uit de Jupiler Pro League.

Bij Anderlecht moeten ze nu enkel zien uit te maken of ze met Hendrik Van Crombrugge het seizoen aanvatten of toch nog een nieuwe doelman willen aantrekken. Colin Coosemans en de 19-jarige Timon Vanhoutte worden alvast de respectievelijke nummers twee en drie.

Investeren

Dat er bij Anderlecht dit seizoen heel wat moet veranderen, dat mag wel duidelijk zijn. Paars-wit eindigde in de reguliere competitie als elfde. Dat is een evenaring van hun slechts resultaat sinds het seizoen 1936/37. Een historisch dieptepunt dus.

Anderlecht zal in elke linie minstens een sleutelfiguur moeten bijhalen, wil het terug meedraaien aan de top van de competitie. Gelukkig heeft CEO Fredberg met het vertrek van Verbruggen wel een heel mooi budget om dat te gaan doen.

Voorlopig blijven de fans een beetje op hun honger zitten, maar achter de schermen zou Fredberg volop met verschillende spelers in gesprek zijn.

Wie wel al zeker komen zijn Kasper Dolberg en Louis Patris. Die laatste komt over van OH Leuven. De 22-jarige rechterflankverdediger tekent een contract voor 5 jaar. Daarmee trekt Anderlecht meteen de kaart van jong Belgisch talent. Hij moet op de rechterflank de concurrentie aangaan met Amir Murillo, al kan hij ook centraal uit de voeten.

Kasper Dolberg

Een nieuwe spits was dé topprioriteit voor Anderlecht dit seizoen. Met veel trots werd dan ook Dolberg aangekondigd als eerste transfer. Hij moet in 2023-2024 voor het aanvallend geweld bij Paars-Wit gaan zorgen.

De Deense spits moest maar liefst 5 miljoen euro kosten. Hij komt over van OGC Nice en tekent een contract voor 4 seizoenen in het Astridpark.

Enkele jaren geleden was Dolberg nog hét talent bij uitstek toen hij het shirt van Ajax droeg, maar echt doorbreken dat lukte helaas niet. Ook bij het Franse Nice kon hij de torenhoge verwachten nooit helemaal inlossen. Vorig seizoen speelde hij dan ook op huurbasis bij Sevilla en Hoffenheim. Zijn marktwaarde daalde van 23 miljoen naar de ‘spotprijs’ die Anderlecht uiteindelijk betaalde.

Kan de nog steeds maar 25-jarige Deen de verwachtingen in Brussel wel inlossen? Het bestuur heeft alvast het volste vertrouwen in hem. Toch zal de druk op zijn schouders niet mals zijn. Dolberg moet namelijk de spilfiguur worden bij Anderlecht. Als hij faalt, kijken ze bij Paars-Wit misschien wel opnieuw tegen een heel moeilijk seizoen aan. Anderzijds, als hij de verwachtingen deze keer wél kan inlossen, dan heeft Anderlecht een zeer belangrijke pion in haar rangen.

Conclusie

De voltallige groep zakte tijdens de voorbereiding af naar Oostenrijk, waar Coach Brian Riemer iedereen op scherp zal zetten. Riemer gaf aan dat het gebrek aan conditie vorig seizoen een probleem was. Daar willen ze bij Anderlecht komend seizoen dan ook grondig werk van maken.

“Het wordt de zwaarste voorbereiding ooit”, vertelt Riemer. “Bij de start van het nieuwe seizoen zal iedereen topfit zijn, dat kan ik je verzekeren. Uit iets slechts komt altijd iets goeds. We waren ontgoocheld dat we de play-offs misten, maar dat gaf ons wel de mogelijkheid om de voorbereiding op het nieuwe seizoen minutieus te plannen.”

Als ook daarnaast Fredberg nog een paar wel afgewogen transfers kan doen én als Dolberg hier in Anderlecht naar zijn beste niveau kan groeien, dan lijkt Paars-Wit echt wel op weg te zijn om komend seizoen opnieuw de aansluiting met de top zes te vinden.

RSC Anderlecht wint de competitie (notering van 21.00 )

Must See

More in Jupiler Pro League