Verbind je met ons

HomeMotorsport

Vierde eindwinst in Spa voor Hamilton of Vettel? Of pakt Räikkönen vijfde zege?

F1-GP Belgium 2019-2020

Het Formule 1-circus zakt dit weekend voor de 75e keer af naar het circuit van Spa-Francorchamps en wie ooit heeft deelgenomen aan de Belgische Grand Prix aan de periferie van het stadje Stavelot raakt er maar niet over uitgepraat. Spa-Francorchamps – samen met Monaco, Silverstone en Monza een van de vier historische circuits in de F1 – is niet toevallig een van de favoriete omlopen van de piloten.

Ze dromen weg bij de Raidillon de l’Eau Rouge, de bekendste kromming op het parcours die de renners boven het dennenbos leidt en waar gemakkelijk topsnelheden van 300 kilometer per uur gehaald worden. Of ze mijmeren over de omstreden Busstop, die pas aangelegd kon worden nadat er geld werd aangevraagd voor de bouw van een bushalte en opslagplaats voor strooizout.

Volgens de Amerikaan Dan Gurney, een van de F1-toppers in de jaren zestig, is het een tracé dat mannen onderscheidt van jongetjes. Geef hem maar ongelijk. Wie de 44 rondes van 7,004 kilometer, de 20 bochten en de hoogteverschillen kan bedwingen, kan op elk ander circuit ter wereld zijn plan trekken.

Met Lewis Hamilton en Sebastian Vettel staan zondag twee rasechte Francorchamps-specialisten aan de startgrid. Sinds 2010 verdeelden Hamilton (2010, 2015, 2017) en Vettel (2011, 2013, 2018) zes van de negen titels onder elkaar. En zoals de kaarten er nu voorliggen, begint Hamilton als topfavoriet aan de 13e Grand Prix van het seizoen. De Brit scheurt als een wervelwind door het kampioenschap en heeft dankzij 8 zeges een voorsprong van 62 punten opgebouwd op de tweede Valtteri Bottas.

Of verbrodt Kimi Räikkönen, wereldkampioen in 2007 en viervoudig winnaar in Francorchamps, het zoveelste feestje van Hamilton? Het zou een stunt van formaat zijn want de voorbije 8 seizoenen kon de 39-jarige Fin slechts zegevieren in Melbourne en op het Circuit of the Americas in het Texaanse Austin. Daniel Ricciardo, winnaar in 2014, is ook van de partij maar zijn 11e plaats in het algemene klassement is een indicatie dat hij de knappe resultaten van de voorbije jaren niet zal evenaren.

Lewis Hamilton wint de GP van België @ 2.45

*Met dank aan Masters of Betfirst voor de tips

** De aangegeven noteringen zijn indicatief en juridisch niet-bindend

Must See

More in Motorsport