Verbind je met ons

HomeJupiler Pro League

Topschutter Jupiler Pro League 2023 – 2024

De titel van de Jupiler Pro League topschutter is een van de meest prestigieuze individuele prijzen die een aanvaller kan winnen in België. De opzet is alvast simpel: wie op het einde van het reguliere seizoen het meest aantal goals achter zijn naam heeft staan, mag zichzelf topschutter van de JPL noemen.

Toch is het allesbehalve een makkelijke opgave. In principe gaat namelijk iedere aanvallend ingestelde speler van elke ploeg de strijd aan met elkaar. Er is dus heel wat concurrentie én bovendien kan de rangschikking op ieder moment flink door elkaar geschud worden.

In het seizoen 2022 – 2023 werd Hugo Cuypers van KAA Gent topscorer in de Jupiler Pro League met 27 goals. Wie zal hem dit jaar opvolgen?

Wedden op voetbal? betFIRST biedt de beste odds in België aan voor onder andere de Jupiler Pro League.

De top 10 topschutters Jupiler Pro League

  1. Kévin Denkey (Cercle Brugge) : 15 goals
  2. Mohamed El Amine Amoura (Union Saint-Gilloise) : 13 goals
  3. Anders Dreyer (Anderlecht): 13 goals
  4. Aboubakary Koita (STVV) : 11 goals
  5. Igor Thiago (Club Brugge): 11 goals
  6. Kasper Dolberg (Anderlecht) : 10 goals
  7. Tarik Tissoudali (KAA Gent): 9 goals
  8. Gustaf Nilsson (Union Saint-Gilloise) : 8 goals
  9. Andreas Skov Olsen (Club Brugge) : 8 goals
  10. Nicolas Madsen (Westerlo): 8 goals

Kevin Denkey – Cercle Brugge

Sinds 2019 speelt Kévin Denkey voor Cercle Brugge, dat hem weg haalde zijn jeugdclub Nîmes Olympique. De Togolese voetballer was op dat moment gegeerd wild op de transfermarkt, want ook Club Brugge en Schalke 04 zagen wel iets in de toen 19-jarige spits. In zijn eerste 2 seizoenen liet Denkey bij momenten mooie dingen zien, maar erg consistent was de Togolees niet.

Dit jaar lijkt echter het seizoen van de doorbraak te gaan worden. Denkey scoort vlot en is een heuse gesel voor de verdediging. Kan hij 2024 afsluiten als topschutter in de JPL om zo een mooie transfer te versieren?

Aboubakary Koita – STVV

Aboubakary Koita heeft er in België alvast een heel erg hobbelig parcours opzitten. De Belgische voetballer met Senegalese roots begon zijn professionele carrière in 2016 bij ASV Geel. Daar kon hij in eerste nationale 5 keer scoren. Niet heel erg veel, maar blijkbaar voor AA Gent genoeg om iets te zien in de 19-jarige flankaanvaller. Bij de Buffalo’s kon hij echter nooit doorbreken.

Via KV Kortrijk en Waasland-Beveren kwam Koita uiteindelijk terecht bij STVV. In zijn eerste seizoen bij de Kanaries scoorde hij amper 4 goals en het seizoen nadien bleef de teller zelfs op 0 staan. Dit seizoen lijkt hij op 25-jarige leeftijd dan toch ontketend te zijn. Koita scoort namelijk aan de lopende band. 

In de Limburgse derby tegen KRC Genk scoorde hij zelfs op 6 minuten tijd een hattrick. Als hij op dat elan blijft doorgaan is Koita absoluut een kandidaat om topscorer in de Jupiler Pro League te worden.

Andreas Skov Olsen – Club Brugge

Andreas Skov Olsen werd op 12-jarige leeftijd naar de opleidingsploeg van FC Nordsjælland gehaald. De Deense rechtsbuiten mocht er uiteindelijk in 2017 ook zijn professionele debuut maken. In het seizoen 2018 – 2019 was hij meteen van goudwaarde voor Nordsjælland met maar liefst 22 doelpunten. Het seizoen daarop versierde hij een transfer naar Bologna voor 6 miljoen euro, maar de Serie A leek hem toch precies iets minder goed te liggen dan de Deense competitie, met amper 3 goals in 70 wedstrijden als gevolg.

Na 2 jaar bij Bologna kwam Club Brugge aankloppen. Blauw-Zwart had maar liefst 7 miljoen euro over voor Skov Olsen. In het Jan Breydelstadion drukte hij bijna meteen zijn stempel, maar dit seizoen scoort hij wel héél erg vlot. De Deen kan nu al rekenen op verschillende interesse uit het buitenland. Als hij de titel van topschutter kan behalen, zal het voor Club waarschijnlijk erg moeilijk worden om hem in België te houden.


Waarom de titel van topschutter zo belangrijk is

Het behalen van de topscorerstitel is voor iedere aanvaller een grote droom. Het is niet alleen een prestigieuze titel waardoor je voor altijd in de geschiedenisboeken van de Jupiler Pro League komt te staan, het kan de carrière van een speler ook een grote boost geven.

Topschutters zijn bijna altijd één van de meest geliefde spelers binnen een ploeg. Dat is niet onlogisch, want elke supporter ziet uiteraard graag een vlot scorende spits bij zijn favoriete ploeg rondlopen. De speler in kwestie zal ook aanzienlijk wat meer media-aandacht krijgen en dat kan dan weer zorgen voor een gunstige evolutie in zijn transferwaarde.

In veel gevallen levert de titel ook een erg mooie transfer naar het buitenland op. Denk maar aan bijvoorbeeld Deniz Undav van USG naar Brighton & Hove Albion, Aleksandar Mitrović van RSC Anderlecht naar Newcastle, Carlos Bacca van Club Brugge naar Sevilla, Ivan Perišić van Club Brugge naar Borussia Dortmund en Romelu Lukaku van RSC Anderlecht naar Chelsea FC.

 

Must See

More in Jupiler Pro League