Verbind je met ons

HomeVoetbal

Voorbeschouwing Jupiler Pro League: topspanning in strijd om de play-offs

JPL 08/03

Vorig jaar zagen we een van de meest spannende slotfases en grootste sensaties van de afgelopen seizoenen in de Belgische Jupiler Pro League. We zagen hoe in de laatste minuten Antwerp hun vijfde titel pakte dankzij een doelpunt van Tobi Alderweireld en eindigden uiteindelijk met één punt meer dan Genk en Union Saint-Gilloise. Antwerp sleepte alle binnenlandse trofeeën in de wacht. Een scenario dat zomaar weer eens kan gebeuren dit seizoen, alhoewel de kansen een stuk kleiner liggen. Ze staan al wel in de bekerfinale en nemen ze het op tegen Union Saint-Gilloise.

Terug naar het heden. Want in de Jupiler Pro League maken we ons dit weekend op voor speelronde 29. Dat wil zeggen dat we dus nog slechts twee speelrondes te gaan tot aan de play-offs. Spannend!  In de top van de competitie ligt de focus ligt op de verdeling van Europese tickets. Ook dit jaar zijn er weer 5 tickets te verdelen voor de Champions League, maar dit zijn wel andere tickets dan dit jaar. De kampioen plaatst zich namelijk direct voor de groepsfase van de Champions League, terwijl de nummer twee start in de derde voorronde. Voor de Europa League en Conference League liggen ook tickets klaar, afhankelijk van de eindstand in de play-offs en de winnaar van de Croky Cup.

Vandaag gaan we voorbeschouwen en met deze informatie kun je met vertrouwen jouw online weddenschappen plaatsen op betFIRST. Wie wordt dit winnaar van deze speelronde? Je kunt nu al online wedden op de wedstrijden van dit weekend!

 

Het volledige speelschema van Speelronde 29 Jupiler League Pro:

Datum Tijd Thuisploeg Uitploeg
08.03. 19:45 KV Mechelen Westerlo
09.03. 15:00 KV Kortrijk Royal Antwerp FC
09.03. 17:15 Charleroi Cercle Brugge
09.03. 19:45 RWDM RSC Anderlecht
10.03. 12:30 KRC Genk Standard
10.03. 15:00 Club Brugge OH Leuven
10.03. 17:30 Royale Union SG KAA Gent
10.03. 18:15 KAS Eupen St. Truiden

Hoe de al gecompliceerde strijd om de play-offs in het Belgisch kampioenschap afgelopen weekend nog ingewikkelder werd. Gent verloor van Standard (2:4), en Mechelen versloeg Cercle Brugge (3:2), waardoor nu overduidelijk is dat we ons kunnen opmaken voor twee helse laatste speelrondes van de competitie. Afgelopen zondag werden nog twee wedstrijden gespeeld die direct invloed hadden op de eindstand en samenstelling van de groep in de strijd om de titel en Europa.

De derby begon om 13:30 uur en Genk verwelkomde Club Brugge. Voor de wedstrijd stonden beide teams boven de streep, Genk op de zesde plaats met 43 punten (evenveel als Cercle Brugge op de zesde plaats en Gent op de zevende plaats), terwijl Club Brugge derde stond met twee punten meer. Het verschil tussen de op de derde plaats staande blauw-zwarten en het op de achtste plaats staande Mechelen was slechts drie punten! Club Brugge had Genk sinds juli 2022 niet meer verslagen, d.w.z. in de laatste vier wedstrijden. Ze verloren drie keer met 3:1 elk, en hun laatste wedstrijd, eind september, eindigde in 1:1.

Club Brugge won overtuigend met 3:0 en bleef op de derde plaats staan met 48 punten. Bij Club Brugge denken ze niet alleen aan plaatsing voor de play-offs, natuurlijk, maar ook aan de titel. Op dit moment lijkt Union Saint-Gilloise onbereikbaar (ze hebben +23 met een wedstrijd meer), maar in de play-offs worden de punten gehalveerd en zullen alle teams elkaar nog twee keer ontmoeten. Daar is nog niets beslist. Cercle Brugge (5e plaats), Genk (6e plaats) en Gent (7e plaats) hebben elk 43 punten, en in de laatste ronde zullen slechts twee van hen een plek in de groep bemachtigen die strijdt om de titel en de UCL. Echter, de zaken zijn nog ingewikkelder aangezien het op de achtste plaats staande team Mechelen 42 punten heeft en in de laatste rondes in uitstekende vorm is.

De meest interessante strijd om in de laatste twee speelrondes zal dan ook tussen deze teams zijn. In de 29e ronde ontvangt Charleroi Cercle Brugge. Genk speelt tegen Standard Luik, een traditioneel lastige tegenstander en Genk zal alles moeten geven om de 3 punten in deze wedstrijd te winnen. Gent heeft de moeilijkste taak aangezien ze tegen de koploper, Royale Union SG, spelen. Mechelen is thuis tegen Westerlo, dat vecht tegen degradatie, de grote favoriet.

 

In de afgelopen twee seizoenen speelde Union Saint-Gilloise het mooiste en beste voetbal in België, maar uiteindelijk kwamen ze tekort in de strijd om de titel. Het lijkt erop dat ze van hun fouten hebben geleerd en dit seizoen niet hetzelfde zullen toelaten. De club uit Brussel heeft het hele seizoen gedomineerd en marcheert onverbiddelijk richting de titel. Zelfs als ze niet schitteren, zoals in de overwinning van afgelopen weekend op Leuven uit, dan winnen ze (2:0). 

De held van de bekeroverwinning op Brugge, Ross Sykes, toonde opnieuw dat hij geen onbekende is in het scoren, ook al is hij een verdediger. Hij ontweek de buitenspelval en vond het net in de 28ste minuut. Net voor rust raakte de Finse spits Casper Terho de lat en miste de kans om de voorsprong te verdubbelen. Wat hem toen niet lukte, deed de Fin in de tweede helft wel. Vijftien minuten voor het einde scoorde hij een doelpunt dat de winnaar besliste. De aanvallen en kansen van het thuisteam in de slotfase waren tevergeefs, alle drie de punten gaan naar Brussel. In speelronde 29 zal Royale Union thuis tegen Gent spelen. Leuven zal proberen punten te pakken in de wedstrijd tegen Club Brugge en proberen uit de gevarenzone te komen.

 

Union SG ligt 8 punten voor op stadsgenoot Anderlecht, die dit weekend tegen RWDM speelt. Er zijn nog twee rondes te gaan tot aan de play-offs, waarvoor de punten worden gehalveerd, en het voordeel van Union zal dan niet zo groot zijn als nu. Maar de laatste nederlaag van Union in een competitiewedstrijd was op 16 september en sindsdien hebben ze alles onder controle gehouden.

Ze hebben geleerd om wedstrijden te winnen waarin ze niet goed spelen, wat in de afgelopen twee seizoenen niet het geval was. Ze hebben lessen getrokken uit het verleden en gaan als absolute favoriet de play-offs in, wetende hoe ze die last kunnen dragen. Wat denk jij, wie kan Union SG stoppen? Voorspel mee en plaats je weddenschappen op betFIRST!

 

Must See

More in Voetbal