Verbind je met ons

HomeWielrennen

Puntenklassement Tour de France 2023: Wie legt Philipsen iets in de weg?

Naast de gele trui is de groene trui de laatste jaren de meest prestigieuze prijs die renners tijdens de Tour de France kunnen winnen.

Met twintig eindoverwinningen steekt België bovendien met kop en schouders boven de rest uit.

Vooral in de periode van Eddy Merckx en Freddy Maertens in de jaren 70 behaalde België de ene groen trui na de andere.

Sinds de eindoverwinning van Eddy Planckaert in 1988 konden echter enkel Tom Boonen in 2007 en vorig jaar Wout van Aert het puntenklassement nog eens veroveren als Belg.

Maar ook dit jaar zou de groen trui wel eens terug naar een landgenoot kunnen gaan, want Jasper Philipsen is dé grote favoriet.

Online weddenschappen afsluiten of live wedden doe je bij betFIRST! De beste tips om te wedden op de Tour de France 2023 vind je hieronder.

Philipsen

Wout van Aert liet vooraf duidelijk blijken dat de groene trui absoluut geen doel is voor hem dit jaar. Zijn prioriteiten liggen op ritzeges en het ondersteunen van Jonas Vingegaard.

Jasper Philipsen daarentegen gaat vol voor het puntenklassement en maakt ook een heel erg grote kans om die eindzege op zak te steken.

In principe is de renner van Alpecin-Deceuninck de allersnelste van het peloton. Als hij goed gepositioneerd zit doet hij in elke sprint etappe mee voor de eindzege.

Om die juiste plek vooraan te vinden, krijgt hij trouwens de hulp van één van de aller beste renners van het moment: Mathieu van der Poel.

De Nederlander zal zichzelf opofferen om de sprint aan te trekken voor de snellere Philipsen.

Deze Tour is trouwens een pak zwaarder dan de afgelopen edities. Dat speelt in het nadeel van de pure sprinters, maar de Vlam van Ham heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een echte Flandrien die het zwaardere werk niet schuwt.

Zo werd hij dit jaar bijvoorbeeld nog tweede in Parijs-Roubaix.

Een etappe die net iets zwaarder is zal Philipsen dan ook een extra troef opleveren tegenover mannen als Fabio Jakobsen of Dylan Groenewegen.

Philipsen won overigens de derde etappe, met dank aan Jonas Rickaert en Van der Poel. Daarmee staat hij bij schrijven op een gedeelde eerste plaats in het klassement met 80 punten.

Philipsen wint het puntenklassement (notering van 2.00)

 

Pedersen

Bij Lidl-Trek duwen ze met veel plezier Mads Pedersen naar voren als kandidaat voor de groen trui.

De Deen is momenteel aan een uitstekend jaar bezig en moet het in principe kunnen opnemen tegen Philipsen.

Naast een uitstekende sprint kan Pedersen ook rekenen op een eventuele vroege vlucht. De voormalige wereldkampioen heeft dan ook geen schrik van een zware etappe op een heuvelachtig terrein.

Pedersen reed vorig jaar trouwens al vier keer in de top tien en behaalde uiteindelijk de zesde plaats in het puntenklassement van de Tour van 2022.

De groene trui won hij uiteindelijk in dat jaar wel in de Vuelta.

Ook dit seizoen behaalde Pedersen al een overwinning in de Giro d’Italia 2023 en finishte hij vier keer in de top vier.

Daarnaast behaalde hij ook enkele mooie ereplaatsen waaronder 6e in Milaan-Sanremo, 5e in Gent-Wevelgem, 4e in Parijs-Roubaix en 3e in de Ronde van Vlaanderen.

De Deen is duidelijk in vorm. Wij duiden hem dan ook aan als grootste uitdager van Philipsen voor het groen.

Pedersen wint het puntenklassement (notering van 7.00)

Must See

More in Wielrennen