Verbind je met ons

HomeWielrennen

Bergklassement Tour de France 2023: Slaagt Powless in zijn opzet?

Lucien Van Impe en Federico Bahamontes slaagden er elk zes keer in. Richard Virenque lukte het zelfs zeven keer en is daarmee de absolute recordhouder.

We hebben het uiteraard over het winnen van de wereldberoemde bolletjestrui in de Tour de France. De jaarlijkse bekroning voor de beste klimmer van het peloton.

Mannen als Giulio Ciccone, Thibaut Pinot en Neilson Powless maken er geen geheim van dat ze hun zinnen helemaal op het bergklassement gezet hebben.

Maar ook mogelijke eindwinnaars Tadej Pogačar of Jonas Vingegaard zouden zomaar deze prijs kunnen mee graaien.

Online weddenschappen afsluiten of live wedden doe je bij betFIRST! De beste tips om te wedden op de Tour de France 2023 vind je hieronder.

Powless

Met de eerste twee etappes achter de rug is het duidelijk Neilson Powless die een hoofdzaak van de bolletjestrui wil gaan maken.

Bij EF Education-EasyPost hebben ze alvast een interessante tactiek bedacht om dat bergklassement te gaan veroveren.

Ze lijken niet te gaan mikken op (enkel) eindoverwinningen met Powless, maar wel vooral op de tussensegmenten.

Dat lijkt alvast geen slechte aanpak. Vorig jaar won Tadej Pogačar dankzij twee ritzeges tijdens aankomsten bergop, maar toen telden die punten dubbel.

Dit jaar is dat systeem geschrapt en zijn er geen dubbele punten meer te verdienen. De tussensprinten worden dus nog veel belangrijker dan in 2022.

We kunnen er vanuit gaan dat mannen als Pogačar en Jonas Vingegaard zeker opnieuw enkele aankomsten bergop zullen afsnoepen, maar geen van de twee zal bewust met de bolletjestrui bezig zijn.

Bij EF Education sprokkelen ze daarom naar de punten die onderweg te rapen vallen. Dat zijn er nooit zo veel als een overwinning, maar als Powless systematisch telkens die punten kan pakken, loopt de teller ook wel op.

In etappe twee pakte hij de maximum score op de vier verschillende bergen. Pogačar pakte de volle buit op de zware klim van de Jaizkibel.

Resultaat: Powless verdient uiteindelijk met zijn lange vlucht één punt meer dan Pogačar, ook al eindigt hij slechts als 75e.

Ook in de eerste etappe pakte hij het meest aantal punten door als eerste op de Côte de Vivero boven te komen en verder niet al te veel krachten te verspelen.

Of dit uiteindelijk de winnende tactiek zal worden, valt nog af te wachten, maar EF Education doet hier met Powless wel nu al een uitstekende gooi naar de eindoverwinning in het bergklassement.

Powless wint het bergklassement (notering van 6.00)

 

Ciccone

Giulio Ciccone zal niet met lege handen moeten thuiskomen, dat heeft hij beloofd aan zijn kersverse vrouw.

De Italiaan is vlak voor de Tour de France getrouwd en zou momenteel eigenlijk op huwelijksreis moeten zijn.

Door zijn opgave in de Giro d’Italia met een coronabesmetting heeft de ploegleiding beslist om hem toch te laten starten in de Tour de France.

In onderling overleg was ook mevrouw Ciccone akkoord, maar dan zal hij toch een cadeautje in de vorm van een medaille of zelfs de bergtrui mogen meebrengen.

Het is trouwens niet zo onlogisch dat Ciccone zijn huwelijksreis afzegt, want de Italiaan zit momenteel in de vorm van zijn leven.

Hij had zich al perfect voorbereid op de Giro en ook in de Dauphiné, de ronde om je vorm nog een laatste keer te testen voor de Tour effectief begint, schitterde hij

Vooral met zijn ritwinst in de loodzware laatste etappe maakte hij indruk.

Uiteindelijk wist hij ook het bergklassement te winnen met twee puntjes meer dan onze landgenoot Victor Campenaerts.

Ook in de Ronde van Valencia, de Tirreno-Adriatico en de Ronde van Catalonië eindigde hij respectievelijk twee keer als derde en als vijfde in het bergklassement.

Ciccone geeft een sterke indruk en maakt in deze Tour de France een heel grote kans om de bolletjestrui in Parijs te dragen.

Ciccone wint het bergklassement (notering van 7.00)

Must See

More in Wielrennen