Verbind je met ons

HomeWielrennen

Ploegenklassement Tour de France 2023: Volgt INEOS zichzelf op?

Wie Tour de France zegt, denkt uiteraard meteen aan de felbegeerde en legendarische gele trui.

Toch zijn er tijdens de drieweekse ronde ook nog andere mooie prijzen te rapen.

Zo is er het puntenklassement, het bergklassement en het jongerenklassement, maar ook het vaak vergeten ploegenklassement.

De beste ploeg rijdt niet rond in speciale shirts, maar ze mogen er wel voor kiezen om met gele helmen en gele rugnummers rond te rijden.

Het team dat uiteindelijk het best presteerde wordt ook op de Champs-Élysées in de bloemetjes gezet. Vorig jaar viel die eer de beurt aan INEOS… slagen ze daar ook dit jaar in?

Online weddenschappen afsluiten of live wedden doe je bij betFIRST! De beste tips om te wedden op de Tour de France 2023 vind je hieronder.

INEOS

Het ploegenklassement wordt berekend door de tijden van de drie beste renners van elke ploeg per etappe bij elkaar op te tellen.

Als een ploeg minder dan drie renners over heeft, wordt deze uit dit klassement verwijderd.

Om te winnen moet je dus over een team beschikken waarin in principe voor elk soort wedstrijd zoveel mogelijk renners aanspraak kunnen maken op winst of een mooie ereplaats.

In dat geval komen we automatisch terug uit bij de winnaars van vorig jaar: INEOS Grenadiers.

De Britten beginnen net zoals in de Giro aan de Tour zonder uitgesproken kopman.

Vooraf werd al gemeld dat ze bij INEOS niet mikken op het algemene klassement, maar met onder meer Tom Pidcock, Carlos Rodriguez, Daniel Martinez en ex-winnaar Egan Bernal hebben ze genoeg kandidaten voor een plekje in de top 10.

De Britse ploeg zal hiermee niet snel veel ritoverwinningen pakken, maar meerdere top tien plaatsen met verschillende renners moet zeker en vast lukken.

Het ontbreken van een echte kopman zorgt er voor dat INEOS de top kandidaat is om zichzelf op te volgen als beste ploeg van de Tour de France.

In aanloop naar de Tour werden ze trouwens ook al eerste in de Ronde van Hongarije en het Critérium du Dauphiné. In de Giro pakten ze de tweede plek in het klassement.

INEOS wint het ploegenklassement (notering van 2.35)

 

UAE

Bij UAE Team Emirates zetten ze, in groot contrast met INEOS, volop in op één man. Hoe kan het ook anders als je Tadej Pogačar in je ploeg hebt.

Teams met zo’n uitgesproken rolverdeling doen niet zo vaak mee voor het ploegenklassement… maar UAE lijkt dit jaar zo dominant, dat ze wel degelijk kunnen winnen.

Ze ontbreken enkel een rasechte sprinter zoals een Pascal Ackermann, die ze uiteindelijk in de Giro ingezet hebben.

Deze Tour de France van 2023 is echter bijzonder zwaar met weinig mogelijkheden voor sprinters. De punten voor het ploegenklassement zijn daardoor vooral in de zware beklimmingen te verdienen.

In etappes één en twee liet UAE al zien dat ze echt wel in vorm zijn.

De mannen uit de Emiraten schuwen het kopwerk niet en willen liefst van al de hele koers controleren.

Op dag één hadden ze met Adam Yates en Pogačar al twee man in de top drie. Ook op dag twee wist de Sloveen ook een derde plaats te behalen.

Het ploegenklassement is absoluut geen doel voor UAE, maar als ze op deze manier blijven koersen zou deze extra prijs wel eens zomaar in hun handen kunnen vallen.

UAE wint het ploegenklassement (notering van 7.50)

Must See

More in Wielrennen