Verbind je met ons

HomeJupiler Pro League

Kan Union SG de topper tegen AA Gent winnen?

De meest interessante wedstrijd op de 15e speeldag in de Jupiler Pro League is ongetwijfeld het duel tussen AA Gent en Union Sint-Gillis. De Buffalo’s nemen het thuis in de Ghelamco Arena op tegen Union op zondagnamiddag. Aftrap om 13u30.

Union SG mag deze speeldag aanvatten als de leider in de competitie en ongeacht het resultaat van deze wedstrijd, zullen ze dat ook minstens nog tot volgende week blijven. De Brusselaars hebben namelijk 34 punten verzameld in veertien wedstrijden, maar liefst zes meer dan Anderlecht, dat op een tweede plaats in het klassement staat.

AA Gent moet zich voorlopig tevreden stellen met 27 punten, eentje minder dan Anderlecht dus. Goed voor een derde plaats in de Jupiler Pro League.

De beste odds in België om voetbalweddenschappen af te sluiten vind je bij betFIRST!


Geschiedenis tussen AA Gent en Union SG

Union SG was maar liefst 48 jaar afwezig in de Belgische eerste klasse, maar sinds 13 maart 2021 zijn ze weer helemaal terug. Vanaf hun terugkeer tot nu speelden AA Gent en Union vijf maal tegen elkaar. De eerste keer was op 31 oktober 2021. Promovendus Union versloeg meteen AA Gent met 2-0. In de terugronde van dat seizoen bleven de twee steken op een 0-0 gelijkspel.

Ook het seizoen daarop verloren de Buffalo’s de eerste confrontatie met 2-0 en opnieuw kwam het in de terugronde tot een puntendeling. Deze keer 1-1. Gent verloor vorig jaar wel nog een andere wedstrijd tegen Union. In de beker van België gingen ze in de 1/16e finales met maar liefst 4-0 onderuit.

Union, het zwarte beest van AA Gent

AA Gent kon dus nog nooit winnen van Union SG sinds hun terugkeer naar de hoogste voetbalafdeling. Drie keer verloren ze en twee keer speelden ze gelijk. Union mag trouwens echt wel het zwarte beest van Gent genoemd worden. Naast het feit dat de Buffalo’s nog nooit een wedstrijd konden winnen, slaagden ze ook maar in één goaltje, ofwel een gemiddelde van 0.2 doelpunten per wedstrijd.

Union kon al negen keer raak treffen tegen AA Gent en doet het dus met gemiddeld 1.8 doelpunten per confrontatie heel wat beter. Kan Union zondagnamiddag alweer de nul houden tegen AA Gent?

AA Gent scoort niet


Het sprookje van promovendus Union SG

Union SG doet ondertussen al drie seizoenen op rij de monden openvallen van elke Belgische voetbalfan. De Brusselse club strijdt namelijk al sinds haar promotie mee voor de titel. In hun eerste seizoen werden ze zelfs zowel herfstkampioen als winnaar van de reguliere competitie. In de play-offs werden ze uiteindelijk tweede na Club Brugge.

Daarna volgde een complete leegloop bij Union, waaronder ook sterspelers Casper Nielsen en Deniz Undav. Ook Felice Mazzù vertrok naar rivaal Anderlecht. Het zag er naar uit dat het bij één wonderbaarlijk seizoen zou blijven, maar onder leiding van kersverse coach Karel Geraerts en met de aankoop van onder andere Victor Boniface, beleefde Union een nieuw sprookje.

Union streed namelijk tot in de allerlaatste minuut van de competitie mee voor de titel, maar moest opnieuw nipt de duimen leggen, deze keer tegen Antwerp FC. En dan zwijgen we nog maar van hun Europese avontuur waarbij ze tot in de achtste finales van de UEFA Europa League geraakten.

De herrijzenis van Union

Ook op het einde van het seizoen volgede alweer een totale leegloop, deze keer zelfs nog extremer dan vorig jaar. Geen enkele analist of voetballiefhebber die aan het begin van seizoen durfde voorspellen dat Union hun kunstje nogmaals zou kunnen overdoen.

Toch lijkt het opnieuw te gaan gebeuren. Union toverde weer enkele ruwe diamanten uit hun hoge hoed. Onder anderen Gustaf Nilsson, Dennis Eckert, Mohamed Amoura en Kevin Rodriguez scoren momenteel aan de lopende band in het Dudenpark. Na veertien speeldagen is Union alleen leider en zijn ze alweer een geduchte kandidaat voor de titel. Lukt het deze keer wel?


AA Gent trekt de goede lijn door

Sinds afgelopen seizoen lijkt AA Gent weer helemaal terug te zijn. Nochtans begonnen ze vorig jaar erg slecht, maar naarmate het seizoen vorderde begonnen de Buffalo’s steeds beter en beter te spelen. Tot op de laatste speeldag streden ze zelfs nog mee voor een ticket naar de Champions’ Play-offs, maar ze leden een pijnlijke nederlaag tegen degradant KV Oostende tijdens een cruciale wedstrijd. 

Bij Gent bleven ze echter niet bij de pakken zitten. Ze toonden zich erg veerkrachtig door in de Europe Play-offs maar liefst vijf van de zes wedstrijden te winnen. Een keer speelden ze gelijk. Gent kende zo toch nog een mooie afsluiter van het seizoen.

Strijd AA Gent nog eens mee voor de titel?

Het was duidelijk een voorbode van wat komen zou, want AA Gent startte ditmaal uitstekend aan het nieuwe seizoen. Pas op 22 oktober 2023 verloren ze hun allereerste wedstrijd, uit tegen Cercle Brugge (0-2). AA Gent staat daarmee op een derde plaats in het klassement en bij winst tegen Union SG kunnen ze dan ook een heel erg goede zaak doen. Gent zou dan namelijk de kloof tot op vier punten dichten.


Voorspelling AA Gent – Union SG

Wij zouden in dit geval toch eerder wedden op een overwinning van Union Sint-Gillis. De geschiedenis leert ons namelijk al dat AA Gent het altijd moeilijk heeft tegen de Brusselaars. Bovendien is Union op dit moment veel beter bezig in de Jupiler Pro League dan de Buffalo’s.

Union pakte namelijk 24 op 24 in haar laatste acht wedstrijden. AA Gent moet tevreden zijn met 13 op 24. Het valt bovendien op dat Gent al drie keer punten liet liggen in de Ghelamco Arena. Zowel tegen Anderlecht, KRC Genk als Sint-Truiden kwamen ze niet verder dan een gelijkspel. Union daarentegen verloor buitenshuis nog maar een wedstrijd. Begin augustus op het veld van KV Mechelen.

De Brusselaars scoorden in hun vier laatste uitwedstrijden maar liefst twaalf goals. Daarmee bevestigen ze nog maar eens hun bijzonder sterke uitreputatie.

Union SG wint

Must See

More in Jupiler Pro League