Verbind je met ons

HomeVoetbal

Hoe moet je wedden op voetbal?

How-bet-on-football-by-betFIRST

Het absolute doel van spelers is zoveel mogelijk winst te boeken bij het wedden op voetbal dezer dagen. Om zo ver te geraken moet je verschillende paden durven te bewandelen en uiteindelijk vind jij wel de juiste invalshoek om een centje bij te verdienen op betFIRST.

Patronen als hulp bij voetbalwedden

Het eindresultaat van een wedstrijd is een voor de hand liggende markt om mee te beginnen. En net zoals bij elke andere markt mag je patronen uit het verleden niet licht negeren. Zo is Everton in recente campagnes bijvoorbeeld wanhopig slecht op verplaatsing tegen teams uit de top 6. Hun statistieken van de voorbije 8 seizoenen: 1 overwinning, 14 draws en 31 nederlagen. Dan moet je nog weten dat die enige overwinning er kwam tegen Southampton dat in 2015-2016 tegen alle verwachtingen in als zesde eindigde. Ook dit jaar hebben de Toffees al vier van hun vijf verplaatsingen naar teams uit de top 6 verloren.

Hoewel patronen als deze moeten worden bekeken, is het niet per se de ultieme manier om de juiste odds om te wedden op voetbal te kiezen. Het beste team wint niet altijd en als we het voorbeeld van Everton nemen: de Toffees konden hun tegenstanders vaak in een impasse houden en daarom zullen punters die steeds gegokt hebben op een thuisoverwinning wellicht geen winst hebben overgehouden op het einde van het verhaal.

Everton - Dominic Calvert-Lewin

Everton – Dominic Calvert-Lewin

We blijven bij de statistieken van Everton. Over de afgelopen 8 campagnes was dit het eindresultaat voor de Toffees indien hun gastheren uit de top 6 een odd hadden die groter was dan 1.7 bij winst: W1-D4-L10. Indien de notering onder die drempel zat konden ze een balans van D10-L21 voorleggen. Ondanks het feit dat ze in beide gevallen ongeveer 2/3de van de wedstrijden verliezen, zouden punters die gewed hebben op de lage odds een uiteindelijk verlies van 2,1%  hebben geleden. Spelers die voor de wedstrijden met de hoge odds zijn gegaan zouden daarentegen een winst van 28,4% overhouden.

Voetbalweddenschappen op basis van omstandigheden

Naast de teams die keer op keer vergelijkbare resultaten opleveren, zijn veel ploegen op grond van een recente vorm of omstandigheid de moeite waard om aandacht aan te besteden. Het kan gewoon een vluchtig succes zijn of een simpele dip, maar het is altijd nuttig om te begrijpen waarom er een verandering in de resultaten is opgetreden. Zo heeft een nieuwe trainer aan het roer de potentie om een team uit een inzinking te halen, hoewel de problemen bij een club soms dieper liggen dan de dugout en dan mag je geen wonderen verwachten.

Ook kan een blessure van één of twee belangrijke spelers een ravage aanrichten als de kern niet ruim genoeg is. Zo heeft Man City ontdekt dat ze een probleem hebben in het centrum van defensie zonder Aymeric Laporte. Tijdens diens langdurge blessure kregen de Citizens twee keer zo veel doelpunten tegen per wedstrijd en bij zijn return wonnen ze meteen 17 wedstrijden op 18. Daarnaast heb je ook het voorbeeld van Crystal Palace. Zonder talisman Wilfried Zaha in de basis mag je er bijna van op aan dat de Eagles verliezen. kan vaak vinden zich aan de verliezende kant als talisman Wilfried Zaha niet start. In het seizoen 2016-2017 zat de Ivoriaan voor het eerst in de dubbele cijfers wat betreft doelpunten en assists gecombineerd en sinds dat seizoen verloor Crystal Palace maar liefst 74% van hun wedstrijden zonder Zaha.

Cyrstal Palace - Wilfried Zaha

Crystal Palace – Wilfried Zaha

In bepaalde situaties kan ook de gekozen tactiek cruciaal blijken. Soms lijken managers fouten te herhalen in plaats van ervan te leren en dat geldt ook voor de besten in de branche. Pep Guardiola heeft lang geworsteld met het spelen van Champions League voetbal tegen teams die het moeten hebben van de snelle tegenaanval. De recente overwinning in Santiago Bernabeu kon die trend eindelijk ombuigen. Want met Bayern en City kon Pep enkel tegen Arsenal, Basel en Schalke winnen op verplaatsing in de knock-out fase.

Wat te weten over handicaps om te wedden op voetbal

Het gebeurt wel vaker dat we het ene team hoger inschatten dan het andere, maar de plausibele dreiging van een gelijkspe de uitkomst van de wedstrijd te riskant maakt. In deze situaties is het de moeite waard om wat minder risico te nemen door voor terugbetaald indien gelijkspel of dubbele kans te kiezen. Dit zijn op zich Aziatische handicaps (respectievelijk +0 en +0.5), terwijl er ook andere opties zijn om je gedeeltelijk achter een team te scharen via deze methode. Bovendien bieden negatieve handicaps (Europese of Aziatische) de mogelijkheid om teams te steunen waarvan we zeker weten dat ze met een grotere marge kunnen winnen, maar die niet winstgevend genoeg zijn om voor een outright te kiezen.

Wanneer een handicap weinig waarde aan voetbalweddenschappen geeft

Verschillende teams zullen verschillende patronen op tafel leggen en de handicap is op dat moment niet de enige manier om alsnog iets te winnen wanneer er een mismatch ontstaat. In de Serie A zijn de noteringen voor Juventus vaak erg laag, wat begrijpelijk is gezien hun binnenlandse dominantie. Ze zijn echter niet onfeilbaar en winnen zelden met grote marges, in tegenstelling tot sommige andere Europese zwaargewichten, waardoor ze vaak onaantrekkelijk zijn op het gebied van outrights of handicaps. In zo’n situatie kan je bijvoorbeeld kiezen voor een weddenschap op winst met één doelpunt verschil of met een clean sheet. Iedereen beseft immers dat de stevige defensie van Juve in eigen huis moeilijk te vermurwen is.

Weeg relevante factoren af bij het wedden op voetbal

Hoewel sommige patronen al erg lang duren (zoals Barcelona’s ongeslagen Europese status in het Nou Camp), kunnen teams snel veranderen in een korte periode van tijd omwille van de inkomende en uitgaande transfers die elke mercato met zich meebrengt. Het fenomenale Monaco van 2016-2017 bestond onder andere uit Kylian Mbappe, Falcao, Fabinho en Bernardo Silva. Het team werd echter snel ontmanteld en ze hebben hun succes in eigen land of op het Europese podium nooit meer kunnen herhalen. De prevalentie van de recente vorm ten opzichte van het verleden moet worden afgewogen en uiteindelijk is kennis hier de sleutel tot het uitwerken van een strategie die op termijn winstgevend kan blijken.

AS Monaco - 2016-2017

AS Monaco – 2016-2017

Erg voor de hand liggend is het feit dat je bij een team dat net gepromoveerd is geen rekening meer mag houden met de resultaten van de vorige campagne. Zeker indien ze sindsdien een aantal significante transfers hebben verwezenlijkt! Er zijn echter een aantal teams die in het recente verleden bewezen hebben dat ze de goede vorm van hun promotiejaar kunnen verder zetten. Denk maar aan Wolves of Sheffield United. Zullen die resultaten ooit nog herhaald worden door teams die nu nog in de Championship spelen?

Man Utd is misschien wel het lichtend voorbeeld van een team dat dit seizoen twee gezichten toont. Tot de komst van Bruno Fernandes was het kommer en kwel maar de Portugees heeft een zweem van positivisme door de club gejaagd. Op het veld zien we dat vooral in het tweede deel van de tweede helft. In het pre-Fernandes tijdperk lieten de Red Devils toen steeds punten liggen wat nu niet meer het geval is. Tegen clubs die buiten de top 7 vallen deed Man Utd het verder erg slecht op verplaatsing: W2-D1-L5. In geen van die nederlagen slaagden ze er in te scoren en tijdens die wedstrijden kon je een mooie winst van 124.25% opstrijken door tegen hen te wedden. Iets wat we nu niet meer zouden aanraden.

Samenvatting over voetbalweddenschappen

Of het nu gaat om inzetten op outrights, over/under doelpunten of beide teams scoren: patronen uit het verleden zeggen iets. Ze zijn echter pas van waarde als je ze kan staven met data over een relevante periode die geen atypische resultaten bevat. Daarnaast is een up-to-date kennis van de omstandigheden van de clubs van levensbelang.

Maar het maakt niet uit welke strategie je toepast: test gewoon alle features voor voetbalweddenschappen bij betFIRST!

Must See

More in Voetbal