Verbind je met ons

HomeUncategorized

De geschiedenis van de CONMEBOL Copa Libertadores

De Copa Libertadores de América is een jaarlijks toernooi dat georganiseerd wordt door de CONMEBOL. Het is de Zuid-Amerikaanse tegenhanger van de Champions League en daarmee is het ook de belangrijkste trofee die ploegen uit Zuid Amerika kunnen winnen.

De opzet van het toernooi is al enkele malen gewijzigd, maar in principe doen er minstens vier clubs per land mee. Argentinië en Brazilië vaardigen traditioneel gezien het meest aantal ploegen af. De winnaar van deze Copa Libertadores plaatst zich automatisch voor het FIFA wereldkampioenschap voetbal voor clubs en de Recopa Sudamericana.

In de finale van de Copa Libertadores 2023 nemen Boca Juniors en Fluminense het tegen elkaar op. betFIRST biedt alvast de beste odds aan voor deze wedstrijd.  


Het ontstaan van de Copa Libertadores

Het toernooi zoals we het nu kennen is ontstaan uit twee andere voetbaltoernooien in Zuid-Amerika. Eerst was er de Copa Río de La Plata. Een wedstrijd tussen de kampioenen van Argentinië en Uruguay. Nadien werd in 1948 de Campeonato Sudamericano de Campeones georganiseerd. Het was het eerste continentale clubtoernooi in Zuid-Amerika. Het is de voorloper van wat twaalf jaar later zou uitgroeien tot de Copa Libertadores.

Die eerste editie in 1960 werd gespeeld met de landskampioenen van Argentinië, Bolivia, Brazilië, Chili, Colombia, Paraguay en Uruguay. Club Atlético Peñarol uit Uruguay won uiteindelijk dat toernooi. Een jaar later mochten ook de kampioenen van Ecuador en Peru deelnemen. Door de jaren heen werd het toernooi mondjesmaat uitgebreid naar steeds meer ploegen.

In 1996 besliste de CONMEBOL dat de eerste editie in 1948 van de Campeonato Sudamericano de Campeones erkend wordt als een officiële Copa Libertadores. Daarmee is het Braziliaanse Vasco da Gama eigenlijk de eerste echte winnaar.

Hoe wordt het toernooi gespeeld?

De Copa Libertadores bestaat uit voorrondes, groepswedstrijden en een knock-outfase. In januari strijden de laaggeplaatste ploegen tegen elkaar, waarbij de beste ploegen steeds doorschuiven naar de volgende fase. De vier ploegen die na de derde fase uiteindelijk overblijven mogen zich vervoegen bij 28 rechtstreeks geplaatste teams.

De 34 ploegen worden daarna onderverdeeld in acht poules. Daarin speelt elke ploeg thuis en op verplaatsing tegen elkaar. De winnaars en de nummers twee van elke groep gaan door naar de 1/16e finales. Die worden samen met de kwartfinales in augustus gespeeld.

De halve finales staan op het programma in oktober en de finale wordt in 2023 pas op 4 november gespeeld. Daarmee omvat de Copa Libertadores bijna een volledig jaar.


Copa Libertadores records

Independiente uit Argentinië is op dit moment de meest succesvolle club met zeven eindoverwinningen. In totaal behaalden de Argentijnse clubs ook al 25 titels, opnieuw een record. Brazilië kan wel het meest aantal overwinningen met verschillende clubs voorleggen. In totaal slaagden tien verschillende Braziliaanse clubs daar in.

De topscorer aller tijden is Alberto Spencer uit Ecuador. Hij zette in 1960 al het record van zeven goals in één toernooi neer. Spencer kwam toen uit voor de Uruguayaanse ploeg Peñarol.


De finale van de Copa Libertadores 2023

In de finale van 2023 nemen Boca Juniors en Fluminense het tegen elkaar. Het is al de zevende keer op rij dat er ofwel een Braziliaanse of Argentijnse ploeg in de eindfase staat. De laatste drie edities werden de finales zelfs uitsluitend met Braziliaanse ploegen gespeeld. Het is al van 2018 geleden dat met River Plate een Argentijnse ploeg mocht zegevieren.

De finale van de Copa Libertadores 2023

Schrijft Boca Juniors geschiedenis?

Bij Boca Juniors kunnen ze op 4 november 2023 een wel erg belangrijk record evenaren. Als ze de finale winnen, komen ze namelijk naast Independiente te staan. De Argentijnse club is al sinds 1984 de ploeg met het meest aantal overwinningen in de CONMEBOL Libertadores. Zij mochten de wisselbeker al zeven keer in ontvangst nemen. Exact een keer minder dan Boca Juniors, maar daar zou binnenkort dus wel eens verandering in kunnen komen.

Fluminense kon het toernooi nog nooit eerder winnen

Fluminense Football Club is een van de bekendste ploegen in Brazilië. De club is in 1902 ontstaan in Rio de Janeiro en kon al vier keer de Campeonato Brasileiro Série A winnen. De laatste keer deden ze dan in 2012. Daarnaast pakte Fluminense al heel wat andere prijzen, maar de Copa Libertadores ontbreekt nog steeds in de trofeeënkast. In 2008 stonden ze wel al een keertje in de finale, maar die verloren ze tegen het Ecuadoriaanse Liga Deportiva Universitaria.

Wedden op de finale

Het belooft een spannende finale te worden tussen twee van de grootste ploegen in Zuid-Amerika. Fluminese kan alvast rekenen op de steun van het thuispubliek, want de finale wordt gespeeld in het Maracanã Stadion in Rio de Janeiro. Daar kunnen zo’n kleine 80.000 supporters binnen, maar naar verwachting zouden 110.000 fans de grens oversteken om de wedstrijd bij te wonen in een van de meest iconische stadions ter wereld of in de fanzone op het strand van Copacabana. Ook Boca Juniors zullen dus op een ruime achterban kunnen rekenen. Bovendien hebben zij met hun twaalfde finale een pak meer ervaring in deze Copa Libertadores.

Wedden op de Copa Libertadores finale

 

Must See

More in Uncategorized