Verbind je met ons

HomeBasketbal

De geschiedenis en records van de FIBA ​​Basketball World Cup

Finale WK basketbal 2023 Duitsland - Servië

Zondagavond 10 september 2023 heeft Duitsland voor de allereerste keer in hun geschiedenis de FIBA wereldbeker gewonnen. De Duitsers versloegen in de finale Servië met 83-77. 

De FIBA organiseert iedere vier jaar een wereldkampioenschap voor alle leden van de International Basketball Federation. 32 teams strijden in een knock-outsysteem om de felbegeerde Naismith trofee.

Via betFIRST kan je wedden op basketbal uit onder meer de FIBA, de NBA en de BNXT League.


Het ontstaan van het
FIBA Wereldkampioenschap

Het FIBA wereldkampioenschap basketbal werd voor het eerst georganiseerd in 1950. Argentinië werd op dat moment verkozen als gastheer. Al is ‘verkozen’ misschien niet helemaal het juiste woord in deze context. De Argentijnen hadden zich destijds namelijk als enige kandidaat gesteld om het toernooi voor het eerst te organiseren.

Argentinië had toen een zeer sterke selectie en ze hadden er dus alle baat bij dat het WK gespeeld zou worden. Dat werd ook duidelijk op het toernooi zelf. De Argentijnen wonnen namelijk al hun wedstrijden en kroonden zich zo tot de allereerste FIBA wereldkampioen.


Recordoverwinningen van de USA en Joegoslavië

Het was voor Argentinië ook meteen haar eerste en enige titel. Nochtans kwamen ze er wel nog dicht bij in 2002 en 2019, maar ze verloren twee keer de finale van respectievelijk Servië en Spanje.

Joegoslavië en de Verenigde Staten zijn momenteel de twee teams met het meest aantal eindzeges. Beiden werden maar liefst vijf keer FIBA wereldkampioen. Toch lijkt het maar een kwestie van tijd vooraleer de USA het absolute record van zes overwinningen achter zijn naam schrijft.

Joegoslavië is namelijk sinds 1991 geen officieel land meer en kan dus ook nooit nog een nieuwe titel pakken. Dat terwijl de Verenigde staten nog vele jaren topfavoriet zullen zijn. Het lijkt dan ook bijna een zekerheid dat ze in één van de komende edities nog wel eens de eindoverwinning zullen pakken.

Wedden op Team USA?


Waar blijft de dominantie van de USA op de FIBA World Cup?

De Verenigde Staten ademen basketbal. De NBA is dan ook met voorsprong de bekendste en populairste basketcompetitie ter wereld. Toch konden ze in de loop der jaren ‘maar’ vijf titels op het WK pakken, maar daar is een simpele verklaring voor.

Tot het jaar 1994 werden actieve Amerikaanse NBA-spelers namelijk uitgesloten van het FIBA wereldkampioenschap. Uiteraard kon Team USA daardoor niet rekenen op hun beste spelers, die uiteraard allemaal in de NBA actief waren.

Voor 1994 konden de Amerikanen dan ook slechts twee keer het WK winnen. Daarna won het Amerikaanse Dream Team nog drie finales. Toch bevestigen ze daarmee eigenlijk ook nog niet de dominantie die iedereen wel verwacht van de VS.


NBA-spelers op het
FIBA Wereldkampioenschap

Dat komt voornamelijk doordat de meeste spelers zich enkel willen focussen op de NBA. Als ze al een keertje buiten Amerika willen spelen, doen ze dat liefst op de Olympische Spelen. Het WK wordt voor de NBA-spelers toch nog steeds vaak gezien als iets minderwaardigs.

In 1998 was er zo weinig interesse van de Amerikaanse spelers, dat ze drie edities op rij niet eens in de finale van het WK raakten. In 2010 werd daarom een heel nieuwe selectie samengesteld met voornamelijk piepjonge talenten.

Een 21-jarige Kevin Durant leidde toen zijn land naar de eindzege. Ook spelers als Stephen Curry, Kevin Love, Derrick Rose en Russell Westbrook maakten deel uit van de selectie. Allemaal wereldsterren in wording.


Het ontstaan van de FIBA Naismith trofee

De FIBA wereldkampioen wordt tijdens de winnaars ceremonie de prestigieuze Naismith trofee overhandigd. Die is genoemd naar James Naismith, de uitvinder van het basketbal.

Naismith was een turnleraar in Springfield, Massachusetts.Tijdens een strenge winter kreeg hij de opdracht om een nieuw spel te verzinnen dat binnen in de turnzaal kon gespeeld worden. In 1861 werd toen voor het eerst basketbal gespeeld.

De Naismith trofee werd gek genoeg wel pas voor het eerst in 1967 uitgereikt aan winnaar de Sovjet-Unie, terwijl het eerste FIBA wereldkampioenschap al in 1950 werd georganiseerd. De trofee was toen wel al ontworpen en droeg ook al de naam van Naismith, maar er was gewoonweg niet genoeg geld om de beker ook daadwerkelijk te fabriceren. Pas in 1965 toen de FIBA een donatie kreeg, kon de trofee voor het eerst uitgereikt worden.

 

FIBA World Cup Naismith trofee

FIBA World Cup Naismith trofee


Topscorer in de geschiedenis van de
FIBA World Cup.

De Braziliaan Oscar Daniel Bezerra Schmidt is een naam die absoluut niet mag ontbreken als het over de geschiedenis van het FIBA wereldkampioenschap gaat. Hij is namelijk met voorsprong de topscorer in deze competitie met 906 punten in 34 wedstrijden. Daarmee behaalt hij een score gemiddelde van maar liefst 26.7.

Oscar is bovendien niet enkel de topscorer op het WK, maar ook op de Olympische Spelen én topscorer aller tijden in de geschiedenis van het basketbal met 54.145 punten. Dat zijn bijna 15.000 punten meer dan NBA-legendes Kareem Abdul-Jabbar en LeBron James.

Hij is tot slot ook de recordhouder met de langste carrière van een professionele basketbalspeler met maar liefst 29 jaar. Hij speelde wel nooit in de Amerikaanse NBA, enkel in Brazilië en Spanje.


De FIBA wereldranglijst

De FIBA World ranking is een rangschikking van nationale basketbalteams, zowel voor de mannen als vrouwen, maar ook senioren- en juniorencompetities krijgen hier een plaats. Om punten te verdienen dient een team met vijf basisspelers aan een officieel toernooi deel te nemen. 3×3 basketbal of vriendschappelijke wedstrijden komen bijvoorbeeld dus niet in aanmerking.

Sinds kort wordt ook meer rekening gehouden met de aard van het toernooi. Zo zijn de overwinningen op het FIBA Wereldkampioenschap het meest aantal punten waard. Hoe recenter de wedstrijd hoe meer deze ook doorweegt. Na acht jaar worden deze uiteindelijk uit de berekeningen geschrapt.

 
betFIRST TV

Met betFIRST TV hoef je geen enkele dunk, driepunter of alley oop te missen. Om gebruik te maken van deze gratis dienst volstaat het om een account aan te maken via www.betfirst.be. Alle leden met een account waarop een saldo van minimaal €5 staat of leden die een weddenschap geplaatst hebben in de laatste 48 uur kunnen genieten van betFIRST TV.

Als je het betFIRST TV-icoon naast een wedstrijd ziet verschijnen, kan je deze live op je telefoon en laptop bekijken. Terwijl je de gratis match bekijkt, kan je meteen ook de laatste nieuwe live weddenschappen in de gaten houden. Handig toch?

Live kijken en wedden op basketbal?

Must See

More in Basketbal