Verbind je met ons

HomeEURO 2024

Alles over loting EURO 2024 in Duitsland: poules, favorieten en odds

De Wereldbeker in Qatar zit er nog geen jaar op, maar toch kijken we nu al massaal uit naar het volgende landentoernooi. Zaterdag werd in Hamburg geloot voor de poulefase van het EK voetbal 2024, dat plaatsvindt in Duitsland.

De entourage van de Rode Duivels keerde zaterdag met een goed humeur terug naar België, na de loting voor EURO 2024. De Belgen werden ingedeeld met Roemenië, Slowakije en een nog te bepalen winnaar uit de play-offs.

In onderstaand artikel plaatsen we ons vergrootglas op de poules, favorieten én tegenstanders van België. Je bent bij betFIRST aan het juiste adres voor alle noteringen rond het EK voetbal 2024.

 

EK 2024 poule A: gastland Duitsland aan zet

 

Duitsland
Schotland
Hongarije
Zwitserland

Duitsland is het gastland voor het Europees Kampioenschap voetbal in 2024. Die Mannschaft gooide sinds zijn WK-winst in 2014 geen hoge ogen meer op landentoernooien en hoopt daar deze keer wat verandering in te brengen. Met Schotland, Hongarije en Zwitserland ontlopen ze enkele toplanden, waardoor Duitsland met hun staat van dienst groepswinnaar zou moeten worden. 

De voorbereiding op het EK voetbal 2024 verloopt echter niet zonder slag of stoot voor Duitsland. Hansi Flick werd in september nog op de keien gezet na een pijnlijke 1-4 nederlaag in een oefenpot tegen Japan. Enter: Julian Nagelsmann. De jonge Duitser begon veelbelovend aan zijn ambtstermijn, maar in zijn jongste twee matchen ging hij wel onderuit tegen Turkije en Oostenrijk. Duitsland hoort ondanks haar geschiedenis niet bij de favorieten om EURO 2024 te winnen.

 

EK 2024 poule B: poule des doods

 

Spanje
Kroatië
Italië
Albanië

 

Je weet hoe dat gaat op grote toernooien: elke keer komt er wel opnieuw een ‘poule des doods’ uit de bus, waarin meerdere toplanden tegen elkaar worden uitgeloot. Dat was deze keer niet anders: poule B is zonder twijfel de poule des doods: met Spanje, Kroatië en Italië spelen drie stevige landen al in de poulefase tegen elkaar.

Voor ons lijkt de favoriet voor groepswinst in poule B toch Spanje. De mannen van bondscoach Jose Luis De La Fuente pakten vrij eenvoudig de leidersplaats in hun EK-kwalificatiecampagne, voor Schotland en Noorwegen. La Roja ging één keer onderuit in Schotland, maar kon met een mooie 21 op 24 terugblikken op een geslaagde campagne. Met talentjes en sterkhouders als Yamal, Pedri, en Rodri behoort Spanje tot de outsiders voor EK-winst.

Spanje wint poule B (notering van 1.68)

 

EK 2024 poule C: Engeland de favoriet

 

Slovenië
Denemarken
Servië
Engeland

 

Poule C is één van de meest interessante groepen op het EK voetbal 2024. Waarom? Er lijkt niet één ‘lelijk eendje’ in te zitten. Voor Slovenië is het wel van EURO 2000 geleden dat ze zich nog eens konden kwalificeren voor een EK, maar ze haalden in hun kwalificatiepoule wel evenveel punten als Denemarken, dat ook in juni de tegenstander wordt.

De gouden generatie van Servië lijkt al even achter ons te liggen, maar toch kan coach Dragan Stojkovic rekenen op heel wat spelers die hun truitje altijd nat maken. Dusan Tadic, Sergej Milinkovic-Savic en Aleksandar Mitrovic moeten de dragende krachten worden op EURO 2024. Groepswinst schrijven we echter toe aan Engeland…

The Three Lions zullen het EK 2024 aftrappen als één van de favorieten om het toernooi te winnen. Niet enkel haalde Engeland op het vorige EK al de finale, twee jaar later is hun gouden generatie nog veel matuurder geworden. Engeland won met sprekend gemak zijn EK-kwalificatiepoule – voor o.a. Italië – en heeft met Jude Bellingham en Bukayo Saka enkele van de grootste talenten in de voetbalwereld rondlopen. 

Engeland wint het EK (notering van 4.50)

 

Jude Bellingham Engeland

 

EK 2024 poule D: poule des doods 2.0

 

Winnaar play-off A
Nederland
Oostenrijk
Frankrijk

 

In Nederland zullen ze afgelopen zaterdag omstreeks 18u30 eens luid gevloekt hebben na de loting voor het EK 2024. Om welke reden, vraag je? Oranje werd namelijk opnieuw ingedeeld in een poule met Frankrijk. Ook in de kwalificatiecampagne was dat al het geval. We weten allemaal wat toen gebeurde… Frankrijk gaf Nederland op speeldag één een pak voor de broek (4-0) en won enkele maanden later ook in Amsterdam, door toedoen van Kylian Mbappé.

Samen met Engeland lijkt Frankrijk dé favoriet voor eindwinst op EURO 2024. Les Bleus reden tot de laatste speeldag een perfect parcours met 21 op 21, maar speelden nog gelijk op de slotspeeldag nadat ze al gekwalificeerd waren. De opties voor bondscoach Didier Deschamps zijn eindeloos; traditiegetrouw beschikt Frankrijk over een selectie waar de klasse van afdruipt. Het duo Mbappé-Griezmann moet Frankrijk naar een eerste EK-titel loodsen sinds EURO 2000. Sindsdien raakten ze niet verder dan een kwartfinale…

Frankrijk wint het EK (notering van 4.50)

 

EK 2024 poule E: België makkelijk groepswinnaar?

 

België
Slowakije
Roemenië
Winnaar play-off B

 

Iedereen weet inmiddels dat de gouden generatie Rode Duivels wat op z’n einde loopt, maar de eerste kwalificatiecampagne van nieuwe bondscoach Domenico Tedesco was wel een succes. Met een mooie 20 op 24 kwam de kwalificatie nooit in het gedrang. We mogen overigens niet klagen over de loting, want met Slowakije, Roemenië en de winnaar van play-off B (Bosnië-Herzegovina/Oekraïne/Israël/Ijsland) kwam een gunstige loting uit de trommel.

Slowakije kwalificeerde zich achter Portugal comfortabel voor het EK 2024. Een sterrenensemble is het zeker niet, maar met spelers als Juraj Kucka, Stanislav Lobotka, David Hancho en Milan Skriniar kunnen de Slowaken zeker een lastige klant worden.

Roemenië lijkt op het eerste zicht geen sterke tegenstander, maar toch kijken de Belgen maar best uit hun doppen. De Roemenen waren namelijk één van de verrassingen in de kwalificatiecampagne: ze pakten 22 op 30 en hielden daarmee makkelijk Zwitserland af in hun groep. De ploeg van Edward Iordanescu verloor zelfs geen enkele keer. Hoe dan ook: als je weet dan Nicolae Stanciu (ex-Anderlecht) en Ianis Hagi (ex-Genk) tot de sterkhouders behoren, zouden de Rode Duivels moeten kunnen winnen van de Roemenen.

De Belgen weten nu wel al wie er potentieel wacht als ze doorstoten als groepswinnaar op het EK. Er volgt dan namelijk een wedstrijd met heel wat historie… Als België en Frankrijk beide groepswinnaar worden – wat aannemelijk lijkt – kunnen ze in de kwartfinale al tegen elkaar uitkomen. 

België wint het EK (notering van 15.00)

 

EK 2024 poule F: het Portugal van Roberto Martinez

 

Turkije
Winnaar play-off C
Portugal
Tsjechië

 

Tot slot is er nog poule F, mét een schaduwfavoriet voor eindwinst op EURO 2024: Portugal. De Portugezen hebben met Roberto Martinez de voormalige bondscoach van België aan het roer en scheurden moeiteloos door hun kwalificatiecampagne: de 30 op 30 is een perfect rapport voor de Spanjaard. We moeten er wel bij zeggen dat de Portugezen een erg makkelijke poule hadden, met Slowakije als lastigste tegenstander.

Portugal beschikt over een enorm talentvolle lichting; Roberto Martinez zal met keuzestress te kampen hebben. De grote mannen in de kwalificaties waren Bruno Fernandes en Cristiano Ronaldo, die samen 25 keer beslissend waren. Turkije en Tsjechië zijn geen hapklare brokken, maar moeten normaal wel opgepeuzeld worden door CR7 en co. De laatste tegenstander wordt nog bepaald in de play-offs, maar wordt één van deze landen: Georgië, Luxemburg, Griekenland of Kazakhstan. De weg naar de finale ligt voor Portugal open als ze groepswinnaar worden: de kans is groot dat ze pas een topland tegenkomen in de halve finale. Opletten geblazen, dus!

Portugal wint het EK (notering van 9.00)

 

Must See

More in EURO 2024