Verbind je met ons

HomeVoetbal

Wie zijn momenteel de beste middenvelders in het voetbal?

Middenvelders vormen vaak het hart van de ploeg. De link tussen het aanvallend departement en de defensie. Het zijn veelal gracieuze spelers met veel creativiteit en een uitstekende visie die ook meestal nog eens een weergaloze pass uit hun sloffen kunnen schudden. Denk maar aan legendarische spelers zoals Zinedine Zidane, Andres Iniesta, Steven Gerrard, Frank Lampard, Lothar Matthaus of Andrea Pirlo.

Wij nemen alvast enkele van de beste middenvelders van het moment onder de loep. Van gevestigde waarden tot goudhaantjes om in de gaten te houden.

De beste odds in België om voetbalweddenschappen af te sluiten vind je bij betFIRST!

 

Kevin De Bruyne – Manchester City

De kwaliteiten van De Bruyne kwamen al heel snel naar boven. Al bij Racing Genk ontpopte hij zich tot een publiekslieveling op de Belgische velden. Hij stak er qua talent dan ook met kop en schouders bovenuit. Genk moest hem daarom op 21-jarige leeftijd al laten gaan toen Chelsea aan zijn mouw trok. Hij werd echter bijna meteen uitgeleend aan Werder Bremen om nadien ook nog te schitteren bij VfL Wolfsburg.

Het was uiteindelijk niet Chelsea, maar wel Manchester City dat hem een eerlijke kans in de Premier League gaf. Die kans heeft De Bruyne met beide handen gegrepen. Ondertussen staan er al meer dan 350 wedstrijden op de teller bij Manchester City. Hij won al vijf keer de Premier League, twee maal de FA Cup en in 2023 schreef hij geschiedenis door City voor de allereerste keer de Champions League trofee te schenken. Het mag duidelijk zijn dat De Bruyne een levende legende bij Manchester City is.

Wat maakt De Bruyne de beste middenvelder in het moderne voetbal?

De grote kracht van De Bruyne is dat hij zaken op een voetbalveld ziet, die andere spelers niet zien. Hij leest het spelletje zo goed dat hij beslissingen kan nemen in een fractie van een seconde. Hij weet perfect waar de ruimte ligt nog voor hij bal kan aannemen en hij heeft bovendien ook het voetballende talent om die ruimte optimaal te benutten. Om nog maar te zwijgen van de weergaloze assists die hij uitdeelt.

Hij speelt zelf het liefst als een aanvallende middenvelder, maar in principe kan hij zowat uit de voeten op gelijk welke voetbal positie. Kevin De Bruyne is rechtsvoetig, maar hij speelt even comfortabel met zijn linker. Die veelzijdigheid zorgt ervoor dat hij een echte luxe speler voor elke coach is.

Wedden op de Premier League


Luka Modric – Real Madrid

De laatste middenvelder die een Ballon d’Or in ontvangst mocht nemen was Luka Modric in 2018. Ook toen was het alweer meer dan tien jaar geleden dat een middenvelder de meest prestigieuze individuele voetbalprijs kreeg. Daarvoor viel die eer te beurt aan Kaká in 2007.

Modric verruilde Tottenham Hotspur in 2012 voor Real Madrid en had sindsdien bijna onafgebroken zijn plaatsje in de basis. Niet onlogisch, want Modric heeft het talent om in zijn eentje een hele wedstrijd te beïnvloeden. 

De Kroaat kan namelijk als geen ander het tempo controleren en op precies het juiste moment toeslaan. Combineer dat met een onberispelijke controle van dichtbij en zijn talent om korte tijd heel veel perfecte passes uit te delen en je weet waarom Modric heerst op het middenveld.


Rodri – Manchester City

Om tot de wereldtop te behoren hoef je als middenvelder heus niet alleen een goed aanvallend vermogen te hebben. Er zijn namelijk ook wereldspelers die eerder kiezen voor een meer verdedigende voetbal positie. Rodri is bijvoorbeeld zo’n verdedigende middenvelder die heel wat impact op het team heeft. Zowel bij de nationale ploeg van Spanje als bij Manchester City.

Rodrigo Hernández Cascante beheerst de defensie op een weergaloze manier. Hij lijkt altijd meester te zijn over de situatie en hij heeft het talent om tegenstanders tijdens een aanval de bal te ontfutselen. Rodi heeft bovendien een pijlsnelle omschakeling in zijn benen waardoor hij meteen ook de tegenaanval kan opbouwen.

Manchester City heeft dus niet één, maar wel twee van de beste middenvelders ter wereld rondlopen.

Rodri

Rodri (Manchester City)


Jude Bellingham – Real Madrid

De middenvelder met momenteel het hoogste prijskaartje ter wereld is de amper 20-jarige Jude Bellingham. Na amper één jaar bij Birmingham waren de ogen van zowat elke topclub op de Engelsman gericht. Vooral Manchester United toonde concrete interesse, maar in overleg met zijn familie koos Bellingham voor een avontuur bij Borussia Dortmund, gezien jonge spelers over het algemeen meer kansen krijgen in de Bundesliga.

Dat bleek de juiste beslissing te zijn, want Bellingham speelde meteen de pannen van het dak in Dortmund. Drie jaar later kon hij niet meer weerstaan aan de lokroep van Real Madrid dat meer dan 100 miljoen euro voor hem betaalde.

Waarom Bellingham één van de grootste talenten in het voetbal is

Bellingham lijkt ondanks zijn piepjonge leeftijd nu al een complete voetballer te zijn. Hij is dynamisch, hij kan de bal veroveren én bijhouden, hij kan weerstaan aan een hoge pressie van de tegenstander en ten alle tijden vindt hij wel ergens een gaatje in de defensie. Daar kan hij zelf induiken met de bal aan de voet, maar evengoed ook een perfect gespleten pass of afgemeten voorzet geven.

Deze centrale middenvelder is een speler om in de gaten te houden, wees daar maar zeker van.

Wedden op La Liga


Moisés Caicedo – Chelsea

Afgelopen zomer werd Moisés Caicedo de duurste inkomende transfer. Chelsea betaalde in totaal maar liefst 127 miljoen voor de Ecuadoriaan. Hij is dit jaar ook een van snelst stijgende middenvelders als het op marktwaarde aankomt. Hij ging in één klap van 6 miljoen naar 90 miljoen euro. En dat voor een speler die twee jaar geleden nog in de Belgische tweede klasse op uitleenbasis bij Beerschot speelde.

Zijn werkgever Brighton & Hove Albion FC haalde hem echter snel terug naar Engeland. In het seizoen 2022-2023 brak hij helemaal door en stonden de ploegen in rijen aan te schuiven om zijn handtekening. Uiteindelijk koos Caicedo voor Chelsea en viste vooral Liverpool achter het net.

Is de transferwaarde van Caicedo terecht?

Caicedo is een defensieve middenvelder met een enorm atletisch vermogen. Hij heeft een zeer goed defensief inzicht en een uitstekende tackle in huis. Een van zijn sterkste kwaliteiten is dat Caicedo extreem weinig balverlies lijdt. Dat is best bijzonder, want Brighton speelt graag op de eigen helft en is daardoor een makkelijk slachtoffer om pressie op uit te oefenen. De Ecuadoriaan past dus heel goed in een systeem waarbij men opbouwt van achteruit. Zeker met zijn vermogen om ook nog eens snelle en foutloze passes te spelen.

Chelsea betaalde bijzonder veel geld voor de jonge Caicedo, maar als hij de verwachtingen kan inlossen, zou hij echt weleens kunnen uitgroeien tot een onmisbare sleutelspeler voor The Blues

Must See

More in Voetbal