Verbind je met ons

HomeHockey

Wie klopt Red Lions in hun queeste naar eerste EK-titel?

Wie is in staat om de Red Lions van hun eerste Europese titel te houden? In theorie is België de komende twee weken dé te kloppen ploeg tijdens de EuroHockey Championship van wie de winnaar rechtstreeks geplaatst is voor de Olympische Spelen van Tokio.

Zelfs titelverdediger Nederland en toplanden als Duitsland en Engeland zullen hun tenen moeten uitkuisen om België te kunnen dwarsbomen. Sinds de tweede plaats op de Spelen van Rio in 2016 heeft België definitief zijn plaats afgedwongen tussen de grootmachten van de hockeywereld en de bevestiging kwam twee jaar later met de wereldtitel in India. Van verzadiging is helemaal geen sprake bij de Red Lions en er zit nog veel rek aan de ploeg. De ervaren jongens als Vincent Vanasch, John-John Dohmen, Thomas Briels maakten al van alles meer, maar zijn op hun 31e lang niet versleten. België, dat tweede staat op de wereldranglijst achter Australië, geniet bovendien van het thuisvoordeel.

Waar kan het dus fout lopen voor de manschappen van bondscoach Shane McLeod? Op het EK was het vaak net niet voor België. Sinds 1995 haalde België 7 keer op tien edities minstens de halve finales. In 2013 en 2017 gingen de Belgen in de finale onderuit tegen respectievelijk Duitsland (3-1) en Nederland (4-2). Sinds begin dit jaar bliezen de Belgen ook koud en warm. Ze gaven een pak slag aan Spanje (7-3), Duitsland (8-0) en Australië (4-1), maar ze verloren ook twee van hun drie duels tegen Nederland. In de eerste groepswedstrijd tegen Spanje van komende vrijdag zal meteen blijken of België een walk-over in gedachten heeft.

Bij de vrouwen is het een ander verhaal. De Red Panthers hebben de voorbije jaren reuzensprongen gemaakt, maar niemand acht hen in staat om plots de volledige Europese top te verschalken. De Belgische dames zullen ook moeten omgaan met de druk van de zilveren medaille die ze in 2017 behaalden op het EK in Nederland. In vergelijking met twee jaar geleden heeft België wel een kwaliteitsinjectie gekregen. De 18-jarige Ambre Ballenghien is de nieuwe ster van het Belgische dameshockey en de ervaring van Abigail Raye, die 155 selecties telt voor Canada en op haar 28e besliste om voor België uit te komen, zal straks zeker van pas komen.

De Red Lions winnen het EK hockey @ 1.76

*Met dank aan Masters of Betfirst voor de tips

** De aangegeven noteringen zijn indicatief en juridisch niet-bindend

 

Must See

More in Hockey