Verbind je met ons

HomeJupiler Pro League

Voorbeschouwing Jupiler Pro League 2023-2024: Royale Union Saint-Gilloise

Union-Antwerp

Het is bijna zover! De start van de Jupiler Pro League 2023-2024. Op 28 juli trappen Union en Anderlecht het nieuwe seizoen officieel op gang.

Dit jaar zullen er terug zestien ploegen tijdens de reguliere competitie strijden om een plaats in de Champions’ play-offs. Daar is dit seizoen opnieuw plaats voor zes ploegen.

De nummers zeven tot twaalf zullen uitkomen in de Europe play-offs. Zij spelen uiteindelijk voor het laatste Europees ticket.

Nu alle clubs volop bezig zijn met de voorbereidingen en de grote lijnen uitgezet worden voor komend seizoen, blikken we alvast even vooruit naar de mogelijke titelkandidaten.

Deze keer is het de beurt aan traditieclub Union SG.

Online weddenschappen afsluiten of live wedden doe je bij betFIRST! De beste tips om te wedden op de Jupiler Pro League vind je hieronder.

Een voetbalsprookje

Twee seizoenen geleden arriveerde Union Sint-Gillis na bijna 50 jaar afwezigheid terug in de hoogste voetbalklasse in België.

De promovendus verraste daarop vriend en vijand door meteen de pannen van het dak te spelen. Ze werden als eerste nieuwkomer ooit in de geschiedenis van het Belgische voetbal meteen herfstkampioen.

Ei zo na schreven ze écht geschiedenis, maar het sprookje kende niet het gehoopte ‘happy end’. Niet Union werd kampioen, maar wel Club Brugge.

Union had zich ondertussen wel in de voetbalharten van menig supporter gespeeld. De Brusselaars kunnen tot op vandaag op nog zeer veel sympathie rekenen doorheen het hele land.


Het jaar van de bevestiging

Union speelde zich als promovendus in de kijker, waardoor het logischerwijs het seizoen daarop afscheid moest nemen van heel wat spelers die door grote clubs weggekaapt werden.

Onder meer sleutelspelers Deniz Undav, Kaoru Mitoma en Casper Nielsen verlaten na dat seizoen Union Sint-Gillis. De Brusselaars moeten bovendien ook afscheid nemen van succescoach Felice Mazzù die aan de slag gaat bij Anderlecht.

Niemand die op dat moment iets van Union verwachte… en toch deden ze opnieuw mee voor de titel, én zelfs meer, want ook Europees deed Union bijna het onmogelijke. Ze schopten het tot in de kwartfinales van de Europa League.

Union bleek toch weer uitstekende vervangers gevonden te hebben voor hun vertrekkers in de vorm van Victor Boniface, Simon Adingra en Amani Lazare.

Ook de jonge ambitieuze Karel Geraerts die het roer overnam van Mazzù bleek een schot in de roos.

De competitie winnen lukte alweer nét niet, maar Union bevestigde haar status als topclub eens te meer. Lukt het dit jaar wel?

 

Inkomende vs uitgaande transfers

Voor een ploeg als Union SG wordt het zaak om het vertrek van enkele basispionnen alweer zo goed mogelijk op te vangen.

Op het moment van schrijven heeft Union al afscheid genomen van Teddy Teuma en Simon Adingra. Teuma tekent voor drie seizoenen bij Stade de Reims. Adingra keert dan weer terug naar Brighton.

Ook rond Boniface hangen momenteel nog enkele vraagtekens. Bij een goed bod zou ook hij wel eens de club kunnen verlaten.

Een scenario zoals vorig jaar lonkt dus, maar ook toen wist Union tegen alle verwachtingen in met de juiste inkomende transfers een evenwaardige ploeg te bouwen.

Ook dit seizoen is het bestuur al vol aan de bak, want ze zijn een van de eerste ploegen die hun transferhuiswerk heel snel klaar hadden.

Met Koki Machida, Charles Vanhoutte, Fedde Leysen, Henok Teklab, Elton Kabangu en Mathias Rasmussen trokken ze al zes nieuwe spelers aan. Vooral van die laatste wordt veel verwacht. De 25-jarige Noorse middenvelder komt over van het Noorse Brann Bergen en tekent tot 2027. Kan hij het vertrek van Teuma doen vergeten?

Conclusie

Net als vorig seizoen ziet Union alweer enkele belangrijke pionnen vertrekken die op het eerste zicht moeilijk te vervangen zijn. Toch wist Union daar toen wel in te slagen met een uitstekend seizoen als gevolg.

Kunnen ze datzelfde kunstje dit jaar overdoen en opnieuw uitpakken met enkele nobele onbekenden die uitgroeien tot echte sleutelfiguren?

Union SG wint de competitie (notering van 9.00)

Must See

More in Jupiler Pro League