Verbind je met ons

HomeGolf

Hoe moet je wedden op golf?

How to bet on golf on betFIRST

Golf is één van de meer unieke sporten die onze schermen regelmatig siert, maar het is ook één van onze favorieten voor het vinden van waarde. Hoewel het misschien wat meer onderzoek en analyse vergt dan de meeste andere sporten die er zijn, kan het rendement bij het wedden op golf monumentaal zijn.

Een belangrijk verschil tussen een golfevenement in vergelijking met bijvoorbeeld voetbal, rugby of tennis is het feit dat het hele veld tegen elkaar uitgespeeld wordt. In de meeste gevallen heb je dus geen individuele matchups, wat betekent dat de tornooi outright de belangrijkste markt is bij het wedden op golf. Die markt waarbij je op een individu inzet heeft de neiging om serieus wat gewicht in de schaal te leggen. Het is uiterst zeldzaam dat je een speler ziet starten met een odd lager dan 4.00 en vooral in de grotere evenementen zie je veel topspelers waarbij de waarde tussen de 30.00 en 50.00 schommelt, afhankelijk van hun vorm.

De PGA Tour en de Europese Tour bieden gedurende het hele jaar continue weddenschappen aan. Op de meerderheid van deze events heeft het deelnemersveld echter de neiging te worden beperkt wat soms de deur opent voor underdogs om de trofee te claimen. Daardoor bieden deze tornooien voldoende gelegenheid tot een eventueel enorm rendement. En toch raden wij aan om vast te houden aan de Majors en enkele van de grotere tours, zoals de BMW PGA Championship en de Players Championship. Ook al zijn er meerdere verschillende strategieën om te wedden op golf, zoals heel wat in-play mogelijkheden omwille van de lange duurtijd van de sport, toch gaan wij ons in dit artikel bewust focussen op de outrights.

Wedden op golf: de outright markt

De outright markt is veruit de meest populaire markt voor golfweddenschappen en het is ook de markt waar we ons bij betFIRST het liefst aan houden omdat daar het meeste waarde valt te halen. Elke winnaar van één van de 4 Majors werd vorig jaar geprijsd aan een odd van 14.00 of meer. Shane Lowry leverde de grootste ROI op toen hij de Open won met een startnotering van 70.00 en ook de tornooiwinst van Gary Woodland kon je serieus wat winst opleveren aan 60.00. De belangrijkste factoren om naar te kijken zijn het parcours en hoe de onderliggende statistieken van een speler er op aansluiten, de vorm van een speler en de speelomstandigheden.

Parcours

Het parcours is één van de meest invloedrijke factoren op de uitkomst van het toernooi, aangezien het spel van een speler meestal geschikt is voor een bepaald type parcours. Steve Stricker bijvoorbeeld, die bekend staat om zijn meer tactische spel en minder snelheid haalt met zijn ijzers, heeft de neiging om het goed te doen op linksbanen (een baan die aan zee ligt waardoor de wind een dominante factor is). Sinds mei vorig jaar maakt Stricker deel uit van de 20 beste spelers op dergelijke banen en dus kan het steeds de moeite waard zijn om de spelers met een goede reputatie op links in de gaten te houden.

Als dit eenmaal is vastgesteld, is het de moeite waard om een blik te werpen op de prestaties van een speler op het specifieke parcours waar het toernooi wordt gehouden. Een goed voorbeeld hiervan is de Arnold Palmer Invitational waar aan het eind van het weekend altijd een aantal bekende namen in en rond de top van het klassement staan. Rory Mcilroy is hier vanzelfsprekend een vaste waarde in de top-10 terwijl ook Sungjae Im geniet van dit tornooi. Toch is niemand er zo productief als Marc Leishman. Voor de editie van 2020 eindighde hij in zijn laatste drie tornooien in Bay Hill 1ste, 7de en 23ste. Hoewel zijn spel dus perfect past op dit parcours stond hij dit jaar bij heel wat bookmakers aan maar liefst 50.00 bij aanvang, waardoor zijn 2de plaats dit jaar een goede pay-out heeft opgeleverd voor each way backers.

Rory McIlroy

Rory McIlroy

De beste manier om te bepalen of een speler geschikt is voor een parcours is om te kijken naar eerdere winnaars en waar ze hebben uitgeblonken met betrekking tot: gewonnen slagen, scrambling, putten en driving accuracy om er maar een paar te noemen. Dit geeft een beter inzicht in welke spelers geschikt zijn voor eventuele winst en zo kan je je weddenschap veel beter onderbouwen.

Vorm

Naast een beetje geluk is momentum erg belangrijk in het golfen. Te vaak wordt er aandacht besteed aan de winnaars, hoewel het verschil tussen de 1ste en de 10de in golf kan neerkomen op slechts één van de 72 holes die in het weekend worden gespeeld. De onderliggende statistieken kunnen dus een betere indicatie geven van de vorm van spelers die regelmatig in de mix zijn aan het einde van elk toernooi.

Niets illustreeet dat beter dan de ineenstorting van Jordan Spieth op de 12de hole in Augusta in 2016, waar hij een vier-over-par noteerde die hem uiteindelijk back-to-back Masters kostte. Dat zou mentaal zijn effect kunnen hebben maar niet voor Spieth. Hij liet de wereld zien dat hij desondanks in bloedvorm verkeerde en kwam terug om de volgende maand al een PGA Tour evenement te winnen.

Golf is een spel met zulke fijne marges. Als een speler zich bijvoorbeeld niet goed voelt bij zijn putting, kan dat het verschil maken tussen een top-10 finish en een gemiste cut. Het is noodzakelijk om te kijken naar het all-round spel van een speler en hun onderliggende statistieken om te bepalen of hij in vorm is of niet, je mag dus niet blindelings afgaan op hun overwinningen.

Omstandigheden

Tot slot zullen de speelomstandigheden een enorme impact hebben op wie er aan het eind van een week aan de top staat. Op linksbanen moeten spelers meestal rekening houden met winderig weer. Daardoor zullen zij met een slechte driving accuracy het moeilijk hebben, maar dit neemt niet weg dat dergelijke banen meer ruimte laten voor fouten die het effect van de wind teniet kunnen doen. Het is dus goed om de voorwaarden met betrekking tot de baan te vergelijken om te bepalen wat er nodig is.

Het klimaat kan ook een grote impact hebben rond de green. Linksbanen zullen greens hebben die bij de ligging van het land horen en een nauwkeurigere lezing vereisen in tegenstelling tot sommige van de drogere, kunstmatige greens die de neiging hebben om voorspelbaarder te zijn.

In-Play

Het overgrote deel van de marktliquiditeit bevindt zich op de laatste dagen van de evenementen. Dit komt omdat er al een deelnemersveld aan de top is gevormd en er een veel kleinere steekproef van spelers is om uit te kiezen, waardoor voorspellingen veel gemakkelijker zijn. Hier is het belangrijk om te kijken naar de zenuwen van een speler die op weg is naar de laatste dag, vooral bij de Majors. In de laatste ronde van de Open vorig jaar in Royal Portrush nam Shane Lowry het op tegen Tommy Fleetwood. Lowry leidde met één enkel schot voor de laatste ronde. Maar met vier jaar ervaring op zijn uitdager, en het thuispubliek dat de hele weg achter hem aankwam, is het niet verwonderlijk dat hij uiteindelijk het tornooi won met vier punten voorsprong.

Must See

More in Golf