Verbind je met ons

HomeDarts

Hoe moet je wedden op darts?

How to bet on darts on betFIRST

Het weinig veeleisende karakter van de dartssport stelt spelers in staat om week in, week uit te spelen zonder veel pauze. Daardoor is darts één van de belangrijkste sporten waarop men het hele kalenderjaar door weddenschappen kan aanbieden. Een must-try dus op sites van bookmakers als betFIRST.

Binnen de dartswereld vinden er voortdurend tal van kwalificatie- en ontwikkelingstornooien plaats, maar normaal gezien is er ook nooit een gebrek aan PDC-evenementen. Dat zijn de tornooien waar je op moet focussen! Het PDC-circuit is opgesplitst in gerangschikte en niet-gerangschikte toernooien, met daar bovenop nog eens 30 niet-geteleviseerde kampioenschappen en 13 Europese kampioenschappen. Een hele boterham!

Maar zelfs in extreme tijden waarin niet alle toernooien kunnen plaatsvinden, zijn dartsweddenschappen en competities gemakkelijk op te zetten. Er kunnen meerdere nieuwe dartsevenementen ontstaan die elke dag wedstrijden organiseren door spelers vanuit hun eigen huiskamer tegen elkaar te laten spelen.

Hoe verdien je geld bij het wedden op darts?

Omdat darts een sport is met zulke fijne marges, is er vaak weinig dat de topspelers van elkaar scheidt. Zo komt het er vaak op aan wie het meeste lef toont tijdens een tornooi op een groot podium met massa’s toeschouwers. Zo was de Engelsman Ian White de afgelopen twee jaar genomineerd voor Pro Tour Player of the Year, omdat zijn optredens buiten de camera’s om uitzonderlijk zijn. Toch is hij nog steeds op zoek naar zijn eerste finaleplaats in een geteleviseerd tornooi. Na 69 pogingen bereikte hij zelfs slechts één keer de halve finale.

Als je dit allemaal in rekening neemt, zijn er verschillende darts wedmarkten die tijdens bijna elke wedstrijd aantrekkelijk zijn. Dit zijn de meest voorkomende:

  • Winnaar FT
  • Handicap FT
  • O/U totale 180s in match
  • Hoogste checkout

Voor alle vier deze markten is het het beste om een goed begrip te hebben van de vorm van elke speler met betrekking tot deze aspecten.

Winnaar FT als een darts betting market

De uitkomst van de wedstrijd, die simpelweg aangeeft of speler A of speler B wint (of een gelijkspel afhankelijk van het evenement bv. Premier League), is de meest voorkomende markt voor spelers die wedden op darts. Het is goed om niet alleen te kijken naar eerdere resultaten van de spelers, maar ook om te kijken naar hun gemiddelde van de afgelopen weken. De topspelers zullen steeds op zoek zijn naar een gemiddelde boven de 95. Het is zeker niet zo eenvoudig maar je kan er vaak vanuit gaan dat de speler die het hoogste gemiddelde gooit een grotere kans heeft om de wedstrijd te winnen.

Dit is natuurlijk niet altijd het geval. Zo won Daryl Gurney op de UK Open van regerend wereldkampioen Peter Wright met 10-6, hoewel Snake Bite een indrukwekkende 101.78 gemiddeld gooide.

Peter Wright aka Snake Bite

Peter Wright aka Snake Bite

Handicap FT als een darts betting market

In darts heb je wel vaker een matchup die een serieuze mismatch is. Bijvoorbeeld een top-10 speler die het op de grotere podia moet opnemen tegen iemand van buiten de top-100. Dat zal je dan ook merken aan de noteringen voor Winnaar FT. Dan is het vaak beter om de kijken naar de handicap (marge van aantal sets of legs) om wat waarde te vinden.

Een goed voorbeeld hiervan is toen de in vorm zijnde nummer 10  in de wereld, Nathan Aspinall, het in februari opnam tegen de Nederlander Wesley Harms (nummer 109) in Wigan. Harms had net vijf van zijn laatste acht wedstrijden verloren en twee van die overwinningen kwamen er tegen spelers die onder hem stonden, terwijl de Asp net een Premier League-zege op Michael van Gerwen in zijn broekzak had steken. De Engelsman won het comfortabel met 6-1 en de odd voor winst was uiteraard erg laag. Had je hem echter gesteund via een -4.5 handicap, had je aardig wat winst kunnen maken.

Om te beoordelen of de handicap waarde oplevert, is het dan ook nuttig om een patroon in de vorige overwinningsmarges van de speler vast te stellen.

Totale 180s als een darts betting market

Samen met hoogste checkout, is dit veel meer een lotterij weddenschap dan de vorige twee. Als een speler geen waarde heeft op de outright- of handicapmarkt, dan is dit misschien wel de plaats om te zoeken naar een extraatje.

De pre-weddenschapsanalyse voor 180s is vrij eenvoudig: kijk naar de vorm van beide spelers die spelen, en nog belangrijker hun consistentie met gemiddelden en 180s. Als beide spelers de laatste tijd goede handen hebben en ze moeilijk te scheiden zijn, dan heeft de overs-markt de neiging om een goede prijs te bieden.

Dat was bijvoorbeeld het geval in de WK-finale tussen Michael van Gerwen en Peter Wright: er werden maar liefst 27 180s gegooid in de wedstrijd waarin de Schot wereldkampioen werd. Het beste wat je kunt doen is vaststellen hoeveel 180s elke speler gemiddeld per leg gooit (in plaats van het totaal in een wedstrijd) in hun vergelijkbare toernooien in de voorbereiding, dus gerangschikt of niet-gerangschikt, al dan niet op televisie. Dit geeft een beter inzicht in welke van de ‘Over’ of ‘Under’ markten de beste waarde oplevert.

Hoogste checkout als een darts betting market

De laatste optie die we gekozen hebben is hoogste checkout. Dit is wellicht de moeilijkst te voorspellen markt, maar het is een goede indicatie van wie de zenuwen het best onder controle kan houden bij het afwerken van een leg.

Voor deze markt moet je geen rekening houden met voorgaande resultaten of gemiddelden (al moet je zeker even hun checkout percentage nakijken), maar wel met hun voorgaande hoogste checkouts. Dat is de allerbeste indicatie! Dit is een fantastische markt voor wedstrijden die op het eerste zicht een mismatch lijken, maar waarbij de outsider in staat is om af en toe voor een verrassing of klinische dubbel te zorgen.

Rob Cross is de perfecte speler voor deze markt. Zijn consistentie laat te wensen over, maar hij heeft al meermaals zijn strepen verdient omwille van zijn uitzonderlijke sterkte waarmee hij dubbels smijt. Tijdens zijn glorieperiode in 2018 behaalde hij een percentage van 53% op dubbel 18. Daarmee leidde hij de weg wat betreft de meeste 10 dart finishes dat jaar en uiteindelijk hielp hem dat het WK te winnen. Hoewel Cross op dit moment niet consistent gooit, blijft hij vakkundig bij elke checkout en moet hij altijd in aanmerking komen voor deze markt.

Waarde zoeken bij het wedden op darts

De sleutel tot succes is value betting. Als je dit over een lange periode consequent doet, ga je winst maken en laat je dus zien hoe je kunt weten of je value vindt of niet.

Value-betting

Als de waarde groter is dan nul hebben we een value bet. Dit kan ook gelden voor outrights bij tornooien als je dezelfde theorie toepast. Met deze kennis moet je klaar zijn om je in te registreren op betFIRST en te beginnen met wedden op darts!

Must See

More in Darts