Verbind je met ons

HomeJupiler Pro League

Wie trekt de Belgische Classico naar zich toe?

Kouame anderlecht

Op speeldag acht krijgen we één van de meest spraakmakende wedstrijden in de Jupiler Pro League. Een absolute topaffiche tussen rivalen Standard Luik en Anderlecht. In de ‘Hel van Sclessin’ strijden beide ploegen voor drie belangrijke punten.

Voorgeschiedenis

De Classico van België. Een jarenlange voorgeschiedenis gekenmerkt door strijd en haat. Er gaat geen Standard – Anderlecht voorbij zonder spektakel. Pyro, tifo’s, keiharde tackles … Zowel op als naast het veld gieren de zenuwen door het lijf.

Vers in ons geheugen ligt de wedstrijd van 2019. Toen werd de wedstrijd op Sclessin gestaakt door wangedrag van Anderlechtsupporters. Zij bestookten toen met vuurpijlen het veld. In 2012 werd dit duel ook al stilgelegd, toen na amper 10 minuten. We kunnen alleen maar hopen dat we in deze eerste Classico sinds corona geen stilgelegde wedstrijd krijgen.

Standard Luik

De Rouches maakten zich op voor een tussenjaar. Na de financiële malaise werden ambities voor dit seizoen al gauw opgeborgen. Als we de stand erbij halen, prijkt Standard nochtans op een knappe vierde plek. Zouden de ambities laag gehouden zijn om druk te beperken op de ploeg? Enkel Leye zal het antwoord op die vraag weten.

De ploeg is in ieder geval zeker niet de minste. Spelers als Lestienne en Carcela zijn helaas onmogelijk gemaakt. Zij verschijnen niet meer op het strijdtoneel bij Rood-Wit. Amallah knokte zich wel uit die verloren positie en haalt weer zijn hoge niveau. Ondanks het financiële plaatje versterkte Standard zich wel met met enkele huurspelers. Zo kwam het jonge talent Daouda Peeters over van Juventus en Nkounkou van Everton.

Op vlak van blessures is het alarmfase rood bij Leye voor de wedstrijd van zondag. Laifis zou nipt klaar moeten raken om terug te keren in de driemansdefensie. Dat wordt geen overbodige luxe, want Sissako liep tegen een domme rode kaart tegen Seraing. Die zwaarbevochten Luikse derby kon Standard met 0-1 als overwinnaar afsluiten. Ook Bokadi is nog niet inzetbaar. Kopzorgen in het Luikse kamp dus.

RSC Anderlecht

Met stille titelambities reist Anderlecht af naar hun aarstrivaal in Luik. De leuze “In youth we trust” lijkt weg te varen, want Paars-Wit versterkte zich stevig afgelopen transferperiode. Niet onbegrijpelijk, want op een bepaald momenten primeren de resultaten. Tegen KV Mechelen werd alvast het doelpuntentotaal aangescherpt met maar liefst 7 (!) goals.

Nmecha anderlecht mechelen

De overwinning tegen KV Mechelen was meer dan welkom. De week voordien werd Anderlecht namelijk van het Europees strijdtoneel gekegeld door Vitesse. Op eigen veld bleven ze toen op 3-3 steken, wat fataal bleek in de return. Het weekend na die uitschakeling werd verloren op het veld van titelkandidaat Genk. Niet geheel terecht liet het spelbeeld vermoeden. De ‘expected goals’, een tool die de precieze doelpuntenkans van een schot berekent, pleitte ook in het voordeel van Paars-Wit.

Kompany moet lichtjes puzzelen, al lijkt zelfs die opdracht al klaar te zijn. Raman moest namelijk tegen KV Mechelen geblesseerd van het veld. Met Zirkzee en Kouamé lijkt de offensieve opstelling al vast te liggen nu Raman out is. Verder is iedereen speelklaar die aantrad tegen KV Mechelen.

Het worden de dagen van de bevestiging voor Kompany. Zijn positie stond eerder dit seizoen volgens de pers relatief wankel. Met Standard en Gent op 4 dagen tijd treft hij twee zware tegenstanders. De ideale test om te kijken hoe sterk Kompany als trainer is.

Spelverloop

Deze wedstrijd ligt altijd 50/50, maar betFIRST geeft toch het voordeel aan Anderlecht voor deze wedstrijd. Op vlak van kwaliteit op het veld kan je hen geen ongelijk geven. Transfermarkt biedt een overzicht van de waarde bij ploegen. Anderlecht heeft een ploeg die 91,50 miljoen waard is, terwijl Standard vrede moet nemen met 64,88 miljoen.

Maar toch is er één feit die moeilijk in te schatten is: de impact van fans. Het is de eerste Classico sinds de publiekstop door de coronamaatregelen. Het belooft écht een gekkenhuis te worden op Sclessin. De naam ‘de hel van Sclessin’ zal zichzelf bewijzen na lange afwezigheid van de fans. Die sfeer kan alleen maar bijdragen aan meer strijd en mooier voetbal. Laat ons hopen dat iedereen voor voetbal naar het stadion komt.

Op voetballend vlak zal dit een tactische wedstrijd worden. Beide ploegen kunnen zich niet veroorloven om punten uit handen te geven. Dit zal wellicht niet de mooiste Classico worden, maar ze mogen ons uiteraard verrassen! Al lijkt afwachtend voetbal met de nodige overtredingen de hoofdtoon te zullen zijn voor deze wedstrijd.

Interessante sportweddenschappen

Een Classico zoals we hem kennen. Strijd, passie, overtredingen … het komt het pure voetbal niet altijd ten goede. Daarnaast werd ook al aangegeven dat deze wedstrijd wel eens heel afwachtend zou kunnen zijn. In de laatste vier edities viel slechts bij één wedstrijd meer dan 3 doelpunten.

Een interessante sportweddenschap lijkt hier dus te liggen bij ‘minder dan drie doelpunten’. De odds zijn momenteel 2,00. Een andere weddenschap die ook wel eens interessant kan zijn, is een gelijkspel bij de rust. Als het aftasten lang blijft duren, is het goed mogelijk dat de bordjes nog gelijkhangen bij het rustsignaal. ‘Gelijkspel 1e helft’ wordt aangeboden aan odds van 2,15!

Must See

More in Jupiler Pro League