Verbind je met ons

HomeVoetbal

Weet Chelsea hun sterke uitgangspositie te verzilveren tegen Porto?

Chelsea heeft met 0-2 een comfortabele uitgangspositie, maar Porto toonde in Turijn dat het enkel strijdend ten onder gaat. Beide ploegen reizen met vertrouwen af naar Estadio Ramón Sánchez Pizjuán, voor een tweede maal in twee weken tijd. 

Heenwedstrijd

Het heenduel was een attractieve wedstrijd, met kansen voor beide ploegen. Porto nam het heft in handen, maar de Portugezen wisten geen enkele kans te verzilveren. Het openingsdoelpunt viel aan de andere kant, door Mason Mount. Hij bracht Chelsea op een 0-1 voorsprong. Een tussenstand die lange tijd ook de eindstand leek te gaan worden.

De schade leek dus mee te vallen voor Porto, tot de 85e minuut. Jesus Corona verspeelde de bal achterin aan Chillwel, die alleen op doel kon gaan en de 0-2 eindstand vastlegde. De opdracht voor de terugwedstrijd werd zo een pak zwaarder voor de Portugezen. Al liet Chelsea tegen West Bromwich het weekend voor de heenwedstrijd zien dat het ook een off-day kan hebben, want het verloor toen met 2-5.

Chelsea

Chelsea verzekerde zich dus van een uitstekende uitgangspositie. Het zal van groot belang zijn dat Tuchel terug kan grijpen naar zijn reeks van zeven clean sheets op rij. De nul houden tegen Porto zou betekenen dat ze vlot doorstoten naar de halve finales tegen Real Madrid of Liverpool. Maar tegen Crystal Palace was die opgave te moeilijk. Ze incasseerden 1 schot, en dat was meteen goed voor een tegendoelpunt.

Voorin was er meer reden tot vreugde. Tuchel gaf een nieuw trio de kans voorin: Mount, Havertz en Pulisic. Het bleek het ideale recept voor doelpunten, want voor rust lagen er al drie tegen de netten. Zowel Havertz als Pulisic tweemaal kwamen op het scorebord. Timo Werner werd op de bank gelaten, de Duitse topspits zit met een duidelijk tekort aan zelfvertrouwen en dat laat sporen na in zijn scoringsvermogen.

Tuchel beschikt over een volledig fitte selectie, maar zal niet veel redenen hebben om te roteren. Voor het eerst werd onder zijn leiding meer dan driemaal gescoord, dus zal waarschijnlijk hetzelfde trio de voorhoede vullen. Het mentale voordeel van vorige week een maatje te sterk geweest te zijn in hetzelfde stadion, zorgt voor extra vertrouwen bij The Blues.

Porto

Conceicao, de coach van Porto, zal met een dubbel gevoel zitten na de heenwedstrijd. Het spel was helemaal niet slecht, en op bepaalde moment zelfs zeer goed. Maar uiteindelijk telt enkel het resultaat, en dat was allesbehalve positief voor Porto. Ze staan dus voor een ontzettend zware opgave dinsdagavond.

Onmogelijk is de opdracht niet. Zowel Taremi als Oliveira komen terug uit schorsing, en zijn sterkhouders voorin. Taremi zorgde voor de 1-0 tegen Juventus in de heenwedstrijd, en Oliveira voltrok het Portugese mirakel met 2 doelpunten in Turijn. De kwetsbaarheid van Chelsea tegen West Bromwich zal herhaaldelijk aangehaald worden naar aanloop van de terugwedstrijd. Als een degradatiekandidaat al vijfmaal weet te scoren tegen Chelsea, waarom dan niet een Portugese topploeg?

Dit weekend stond alvast een generale repetitie tegen Tondela op het programma. Porto sloot de wedstrijd met een 0-2 overwinning af, en komt tot op zes punten van de leidersplek in Liga NOS. Sporting Lissabon verspeelde namelijk punten tegen Famalicao. Conceicao liet alvast heel wat belangrijke spelers rusten. Een ideale mix van rust en vertrouwen, in aanloop naar de kraker tegen Chelsea dus.

Spelverloop

Porto moet, koste wat kost, zo snel mogelijk een doelpunt weten te scoren tegen Chelsea. Met twee doelpunten dwingen ze slechts verlengingen af, enkel vanaf drie doelpunten kunnen ze meteen doorstoten. De drang naar voor zal uiteraard ook zorgen voor ruimtes achterin.

Voor Chelsea zou een doelpunt een mentale doodsteek aan Porto kunnen betekenen. Snelheidsduivel Pulisic zou dus optimaal kunnen profiteren van gaten in de Portugese defensie. Hoe dan ook lijkt een spectaculaire eerste helft goed mogelijk. Twee doelpunten voor rust leveren je zelfs 2,90 keer je inzet op!

Porto zal zich in ieder geval niet zomaar gewonnen geven. Er wordt heel wat strijd verwacht, wat al vaak durft gepaard te gaan met kaarten. Ook Chelsea zal uiteraard niet zomaar over zich laten lopen. In de vorige wedstrijd begingen zij zelfs de meeste overtredingen, maar liefst 17. Momenteel geeft betFIRST odds van 2.45 voor minstens vijf kaarten.

Er staan slechts drie spelers op scherp, wat er voor zorgt dat niet iedereen zich dus hoeft in te houden voor een professionele overtreding. Mbemba, Kovacic en Pulisic zouden geschorst zijn voor de halve finale bij een gele kaart.

Must See

More in Voetbal