Verbind je met ons

HomeBasketbal

NBA-finale 2024: Boston Celtics – Dallas Mavericks

NBA-finale 2024

We zijn aangekomen bij het slotstuk van de NBA-Playoffs: de finals. Dertig teams hebben het hele seizoen alles gegeven in de Eastern Conference en de Western Conference, en van deze teams zijn de beste acht in elke conference doorgestoten naar de play-offs. In deze bloedstollende playoff-series zijn de Boston Celtics en de Dallas Mavericks de sterkste gebleken, en nu nemen beide ploegen het tegen elkaar op voor de titel. 

De NBA-finales worden gespeeld in een ‘best of seven’-formatie. Dit betekent dat het team dat vier wedstrijden wint kampioen wordt… Dit geeft extra dynamiek aan deze finale.

Wedden op basketbal en de NBA doe je natuurlijk bij betFIRST. De meeste weddenschappen en beste noteringen voor de finales vind je bij ons. Overweeg jij te wedden? Lees dan onze uitgebreide analyse van beide teams en bekijk de beste sportweddenschappen op de website van betFIRST. Succes!

Voorbeschouwing NBA Finale 2024

Het was een zwaar bevochten reis voor zowel de Celtics als de Mavericks, maar de routes die ze namen, konden niet meer van elkaar verschillen. De Celtics namen het op tegen de Miami Heat, de Cleveland Cavaliers en de Indiana Pacers. Ze versloegen de Heat en de Cavaliers beide in vijf wedstrijden en veegden de Pacers van de baan. Het was een dominante weg naar de Finals voor de Celtics.

Dallas daarentegen moest het opnemen tegen sterke teams zoals de Los Angeles Clippers, Oklahoma City Thunder en de Minnesota Timberwolves. De kwaliteit van deze tegenstanders verschilt aanzienlijk van de teams waartegen Boston speelde, maar dat is onderdeel van het spel. De Mavericks hebben laten zien dat ze uitstekende teams aankunnen in de play-offs. Nu is het aan de Celtics om te bewijzen dat het niet uitmaakt wie hun tegenstanders zijn.

Analyse Boston Celtics

Boston is de grote favoriet, en dat is niet zonder reden. Een van de belangrijkste redenen waarom de Boston Celtics de NBA Finals kunnen winnen, is hun uitzonderlijke diepte. Meestal heb je meerdere spelers nodig om een kampioenschap te winnen. Er zullen momenten zijn waarop je sterspeler een mindere avond heeft, en dan moeten anderen opstaan. Boston heeft ongeveer zeven spelers die belangrijke minuten op het veld kunnen maken zonder dat het team daaronder lijdt.

Jayson Tatum en Jaylen Brown, beide al winnaars van een Eastern Conference Finals MVP-award in hun jonge carrières, zijn cruciaal aan beide kanten van het veld. Maar wat Boston echt onderscheidt, is de kwaliteit en bijdrage van hun ondersteunende cast. Derrick White, Jrue Holiday, Kristaps Porzingis, Al Horford en Payton Pritchard spelen allemaal belangrijke rollen. Holiday is een uitstekende verdediger, White is een geweldige scorer, Horford brengt veteranenleiderschap, Porzingis zorgt voor ruimte in de aanval en Pritchard brengt extra energie van de bank wanneer dat nodig is.

Daarnaast is Boston fenomenaal in beslissende situaties. Dit is het moment waarop de wedstrijd op het spel staat, meestal in de laatste vijf minuten. Tijdens de serie tegen de Pacers overklaste Boston Indiana in deze cruciale momenten met 53-35, dwongen negen turnovers af, hadden een net rating van +43.9 en een offensive rating van 129.3. Simpel gezegd, ze waren geweldig wanneer het erop aankwam. Dit team weet wat er nodig is om wedstrijden te beslissen en heeft het talent om dat te doen.

Als we kijken naar de prestaties van Boston gedurende het jaar, met hun 64-18 record en hun 12-2 postseason record, zijn ze de favoriet. Soms lijkt het alsof het enige team dat hen kan verslaan, zijzelf zijn. In de twee wedstrijden die de Celtics verloren in het postseason, gooide het andere team een uitzonderlijk hoog percentage. Het vergt een buitengewoon avond om hen te verslaan, en zelfs dan is het niet makkelijk.

Analyse Dallas Mavericks

Dan komen we bij de Mavericks. Na alles wat we net over de Celtics hebben verteld, vraag je je misschien af of de Mavericks wel een kans maken. Het antwoord is vrij simpel: Luka Doncic en Kyrie Irving. Dit zijn twee van de beste spelers in de league en zonder twijfel twee van de beste closers in het basketbal.

Wanneer een wedstrijd op het punt staat beslist te worden en Dallas moet scoren om te winnen, kun je erop rekenen dat een van deze twee mannen het team zal leiden. Ongeacht de verdediging die ze tegenkomen, weten ze zich altijd los te maken en te scoren op cruciale momenten. Je moet bijna de hele wedstrijd met vijf punten voorsprong spelen om hun onvermijdelijke opkomst te voorkomen.

Naast hun beslissende momenten zijn ze overal op het veld te vinden. In het postseason heeft Doncic indrukwekkende statistieken met gemiddeld 28.8 punten, 9.6 rebounds en 8.8 assists per wedstrijd. Irving heeft een gemiddelde van 22.8 punten, 3.9 rebounds en 5.2 assists. Wanneer deze twee in vorm zijn, is het moeilijk om de aanval te vertragen. 

Het grote verschil hier is dat de Celtics een bredere selectie lijken te hebben dan de Mavericks. Boston beschikt over veel verschillende spelers die ze kunnen inzetten, terwijl Dallas soms moeite heeft met hun spelersrotatie. Deze serie zal waarschijnlijk afhangen van de vraag of de andere spelers van de Mavericks hun spel kunnen verbeteren om te concurreren met de breedte van Boston. Een voorbeeld hiervan is PJ Washington, die in de eerste ronde 31 procent van achter de driepuntslijn schoot, daarna een indrukwekkende 47 procent in de tweede ronde, maar in de derde ronde terugviel naar 25 procent. 

Als Washington schiet zoals in de tweede ronde, zal Dallas goed presteren. Als hij zijn vorm niet terugvindt, zal hun aanval hieronder lijden. Hetzelfde geldt voor Derrick Jones, die in Game 6 tegen de Wolves plotseling 22 punten scoorde, maar daarna in de andere vijf wedstrijden slechts 15 punten maakte. De combinatie van deze twee spelers, samen met andere wisselspelers zoals Maxi Kleber, Daniel Gafford en Dereck Lively, vormt het cruciale element voor de Mavericks en hun titelkansen.

Dallas zou deze serie kunnen winnen als het niet alleen afhangt van hun topspelers, maar van de breedte van de selectie. Als Dallas als team kan opstaan en alle spelers op topniveau presteren, kunnen er mooie dingen gebeuren. In de slotfase kunnen Doncic en Irving dan het team op sleeptouw nemen en de beslissende factor zijn. Geloof jij in een overwinning in deze serie van de Dallas Mavericks? betFIRST zorgt dat je op de eerste rij zit van dit spektakel met de meeste weddenschappen en beste noteringen voor elke wedstrijd én voor alle outright weddenschappen.

 

Must See

More in Basketbal