Verbind je met ons

HomeWielrennen

Giro 2023: Een titanenstrijd tussen Primož Roglič en Remco Evenepoel

Vanaf zaterdag wordt Italië het kloppende hart van de wielerwereld voor de komende weken met de Giro d’Italia.

Zonder verrassingen krijgen we dit jaar een strijd tussen Primož Roglič en Remco Evenepoel.

In de Ronde van Catalonië kregen we al een voorsmaakje, toen de Sloveen het nipt van de wereldkapioen haalde in Barcelona.

Kan hij dat kunstje ook in één van de grootste rondes ter wereld overdoen of wordt het toch Evenepoel die meteen de eindzege pakt in zijn allereerste deelname?

Online weddenschappen afsluiten of live wedden doe je bij betFIRST! De beste tips om te wedden op deze Giro vind je hieronder.

De Aerokogel van Schepdaal

Evenepoel of Roglič? Dat is de hamvraag die momenteel iedere wielerfan luidop stelt.

Op dit moment lijkt de Belg nipt in het voordeel te zijn, gezien hij de ene uitzonderlijke prestatie na de andere aan elkaar knoopt sinds de Vuelta van vorig jaar.

Die Ronde van Spanje sloot hij als winnaar af. Daarna volgende het Wereldkampioenschap op de weg.

Dit jaar heeft hij ook nog eens het eindklassement van de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten en een tweede overwinning in Luik-Bastenaken-Luik aan zijn palmares toegevoegd.

Uiteraard kan ook Roglič op een heel erg geslaagd voorjaar terugkijken met het eind-, punten- en bergklassement in de Tirreno-Adriatico en het eind-, en puntenklassement in de Ronde van Catalonië.

In die laatste versloeg hij trouwens Evenepoel al een keertje, maar met amper zes seconden was de marge bijzonder klein.

Pech voor Roglič

Waarom plaatsen we de ‘kleine uit Schepdaal’ dan toch net dat ene treetje boven Roglič?

Eerst en vooral kende de Sloveen een bijzonder moeilijke winter na een schouderblessure die hij opliep in de Ronde van Spanje.

Daarnaast moet Roglič gewoonweg heel vaak zien af te rekenen met pech.

Hij reed amper drie van zijn laatste vier grote rondes uit, terwijl hij telkens één van de topfavorieten was.

Hij verliet in 2022 vroegtijdig de Tour de France en nadien ook de Vuelta. Het jaar daarvoor moest hij ook al opgeven in de Tour van 2021.

Komt hij in de grote rondes dan toch telkens dat tikkeltje te kort door stress? Het zou zomaar kunnen.

Tijdrijden

Tot slot is er ook nog het gegeven dat er maar liefst drie tijdritten in deze Giro op het programma staan.

Dat Roglič kan tijdrijden, dat staat buiten kijf…. maar op de vlakke stukken kan hij momenteel echt niet aan Evenepoel tippen.

Op het biljartlaken naar Cesena zou de wereldkampioen al meteen een stevige voorsprong kunnen uitbouwen op Roglič en dat kan zeker in het kopje van de Sloveen gaan kruipen.

Wij kiezen daarom voor Evenepoel als winnaar van deze Giro 2023 mét een boosted odd.

Evenepoel wint de Giro (Boosted odd van 2.00)

 

Rood voor Pedersen

Voor het puntenklassement kijken we eigenlijk maar naar één kandidaat: Mads Pedersen.

De Deen kende een ijzersterk voorjaar en finishte telkens in de top zes in Milaan-San Remo, Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.

Daarnaast lijkt het parcours van deze Giro hem op het lijf geschreven.

We zien vooraf weinig etappes in een pure massasprint eindigen en dat is in het voordeel van Pedersen, die van nature geen echt sprintbom is.

Verschillende ritten lijken ook net stevig genoeg om zijn sprintconcurrenten moe te maken, maar zelf wel nog voldoende in de tank te houden om te vluchten en nadien de sprint aan te gaan.

Wees er maar zeker van dat Trek-Segafredo er alles aan zal doen om de koers hard te maken0 Zij zullen voornamelijk in dienst van deze Pedersen gaan rijden.

Wij verwachten dat hij net als in de Vuelta, toen hij bovendien ook nog eens drie etappes won, het puntenklassement van deze Giro achter zijn naam zal mogen schrijven.

Pedersen wint het puntenklassement (notering van 1.74)

Must See

More in Wielrennen